Belföld

Magyar „pedofiltörvény”: Belgium és Luxemburg is beszáll a perbe

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 20:06

A belga külügyminiszter a múlt héten Magyarországon járt, és Belgium most jobban aggódik a szexuális kisebbségekre nehezedő nyomás miatt. Luxemburg szintén részt vesz az eljárásban az Európai Bizottság oldalán.

Belgium és Luxemburg az Európai Bizottság oldalán csatlakozik a brüsszeli testület által tavaly decemberben az Európai Unió Bíróságához benyújtott kötelezettégszegés megállapítása iránti keresethez a „gyermekvédelmi törvénnyel” kapcsolatban – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn, írja az MTI.

A Bizottság a pedofiltörvényben (a kormány elnevezése szerint gyermekvédelmi törvényben) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt fordult a bírósághoz.

Az eljárást nem sokkal a jogszabály (2021 júliusában történt) elfogadása után indította el az Európai Bizottság, és összesen hat ponton állapították meg, hogy a magyar törvény szembemegy az uniós közösségi joggal, Ursula von der Leyen elnök is bírálta. A törvényt eredetileg a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálása miatt hozták, azonban az utolsó pillanatban kiegészítették melegellenes passzusokkal.

A beszámoló szerint a belga külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Belgium be fog avatkozni az uniós bíróságon indított eljárásba, hogy támogassa az Európai Bizottság azon magyar jogszabály elleni fellépését, amely szexuális irányultság és nemi identitás alapján diszkriminál. Az uniós bizottság úgy véli, hogy a jogszabály sérti a belső piac rendelkezéseit, az Európai Unió Alapjogi Chartáját és az uniós értékeket – emlékeztettek.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter közölte, Belgium úgy látja, hogy a szexuális kisebbségek jogaira egyre nagyobb nyomás nehezedik számos országban, Európában is. Ez szavai szerint világossá vált többek között emberi jogi civil szervezetekkel a múlt héten folytatott megbeszélések alkalmával magyarországi látogatása során is. „Ez aggasztó tendencia, amelyet meg kell fordítani” – tette hozzá a belga külügyminiszter.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, országa szintén részt vesz az eljárásban az Európai Bizottság oldalán – tájékoztattak.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#gyermekvédelmi törvény#kereset#európai bizottság#luxemburg#belgium#pedofiltörvény

Címlapról ajánljuk