Külföld

Soros György: Putyin felismerte a hadsereg válságát ás kockáztatott

rtl.hurtl.hu

2023. március 19. 14:43

Úgy véli, ha vége a háborúnak, végre lehet a klímaváltozásra koncentrálni.

Hosszú véleménycikkben írt az orosz-ukrán háborúról Soros György magyar származású milliárdos a Project Syndicate oldalán. Soros szerint a harctéren egészen októberig Ukrajna állt nyerésre, viszont ezt követőn Oroszország – iráni segítséggel – egyre több drónt kezdett bevetni, amivel egyértelmű céljuk az volt, hogy aláássák az ukrán társadalom morálját, megfosztva a polgári lakosságot áramtól, hőtől és víztől.

Soros az orosz hadsereg válságáról azt írta, Vlagyimir Putyin orosz elnök felismerte a helyzetet és kockáztatott: Jevgenyij Prigozsinhoz fordult, aki bevetette a Wagner-csoportot – és aki egyúttal azt is szerette volna bizonyítani, hogy annak ereje felülmúlja a reguláris orosz hadseregét. Putyin megengedte Prigozsinnak, hogy foglyokat toborozzon az orosz börtönökből. A hadsereg azonban, látván, hogy Prigozsin sikeresebb a harctéren náluk, külön hadjáratba kezdett. 

Putyin pedig nehéz helyzetbe került, hiszen a zsoldossereg vezetője a nyilvánosság előtt kezdett el arról panaszkodni, hogy nem kap megfelelő lőszert, és nem toborozhat többé a börtönökben. 

Soros szerint Ukrajna kihasználja az orosz belharcot: megpróbálják addig felőrölni a Wagner-csoportot, amíg az a reguláris haderő miatt szenved, hogy amikor megkapják a Nyugatról ígért harckocsikat, akkor könnyebben tudjanak ellenállásba lendülni. 

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy számos tekintélyes kiadványban jelentek meg olyan cikkek, amelyek sokkal borúsabb képet festenek a háború előrehaladásáról. Hogyan egyeztethetők össze ezek az általam képviselt optimista nézettel? Csak egy sikeres dezinformációs kampány feltételezésével” – írja Soros, aki szerint Putyin kétségbeesetten vágyik a tűzszünetre, de ezt nem akarja beismerni. Hszi Csin-ping kínai elnök ugyanebben a cipőben jár. Joe Biden amerikai elnök azonban valószínűleg nem fogja megragadni ezt a látszólagos lehetőséget a tűzszüneti tárgyalásokra, mert megígérte, hogy az USA nem fog Zelenszkij háta mögött tárgyalni.

A volt szovjet, függetlenségre vágyó tagállamok Soros szerint alig várják, hogy az orosz sereget megverjék Ukrajnában, hiszen ekkor Putyin álmai a birodalom újraépítéséről szertefoszlanak, ő maga pedig nem jelent többé veszélyt Európára. Az orosz imperializmus legyőzésének pedig Soros szerint messzemenő következményei lesznek: amellett, hogy hatalmas megkönnyebbülést fog jelenteni ez a nyílt társadalmaknak és problémát a zártaknak, a legfontosabb, hogy a világ így a legnagyobb problémára, az éghajlatváltozásra koncentrálhat – zárta cikkét.

Nyitókép (archív): Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images.

#Külföld#soros györgy#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk