Washington Magyarországot noszogatja, hogy szavazzon mielőbb a svéd és a finn NATO-csatlakozásrólA Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Magyarországnak Finnország és Svédország esetében is késlekedés nélkül le kell zárnia a ratifikációs folyamatot.
Külföld

Washington Magyarországot noszogatja, hogy szavazzon mielőbb a svéd és a finn NATO-csatlakozásról

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 21:44

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Magyarországnak Finnország és Svédország esetében is késlekedés nélkül le kell zárnia a ratifikációs folyamatot.

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország előrelépését a finn NATO-csatlakozás ratifikációjában, és sürgeti Magyarországot a finn és a svéd NATO-csatlakozás folyamatának haladéktalan lezárására – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Jake Sullivan közleménye szerint az Egyesült Államok üdvözli, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, és egyúttal bátorítja Ankarát, hogy Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét is gyorsan hagyja jóvá.

A Fehér Ház által kiadott dokumentum emellett sürgeti Magyarországot, hogy Finnország és Svédország esetében is „késlekedés nélkül” zárja le a ratifikációs folyamatot.

A közlemény megfogalmazása szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősíteni fogja a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához.

Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válnia – írta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Pénteken jelentette be Kocsis Máté, hogy döntött a Fidesz-frakció Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére tűzik ki. Ugyanakkor a svéd csatlakozás ratifikálásáról még nincs döntés.

#Külföld#jake sullivan#egyesült államok#nato#csatlakozás#magyarország#finnország#svédország

Címlapról ajánljuk