Belföld

A Fidesz megszavazza Finnország NATO-csatlakozását, Svédországról még nem döntöttek

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 16:06

A finnek tagságáról március 27-én szavazhatnak is.

Magyarország is ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán pénteken bejelentette:

A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni.

Kocsis hozzátette, hogy Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt.

A kérdésről március elsején kezdődött el a vita a parlamentben. 


Közölte azt is, hogy minél inkább sürgetik a magyar országgyűlést, hogy egy ügyet tárgyaljanak, annál lassabban fogják megtenni. Kocsis közölte:

Minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

Kocsis a Fidesz döntését nem sokkal azután jelentette be, hogy kiderült, Törökország támogatja a finn csatlakozási kérelmet. A török elnök ezt azután közölte, hogy Ankarában találkozott Finnország államfőjével. Recep Erdogán egy nappal korábban Orbán Viktort fogadta. 


Nyitókép:Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 6-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

#Belföld#finnország#nato-csatlakozás#fidesz#kocsis máté

Címlapról ajánljuk