Külföld

Putyin ellen adott ki letartóztatási parancsot a hágai nemzetközi bíróság

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 15:34

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. 

etartóztatási parancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen pénteken a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. A testület szerint az orosz államfő az Ukrajna területén elkövetett háborús bűnökben felelős.

A hágai bíróság közleménye szerint Putyin ellen az elfoglalt területekről Oroszországba vitt gyerekek deportálása miatt adtak ki elfogató parancsot, a gyerekek elszállítása ugyanis háborús bűnnek számít.

16 ezer gyerek

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint háborús bűnt követett el Oroszország, amikor ukrán gyerekeket deportált az ellenőrzése alatt álló területekre. A nemzetközi szervezet több száz esetre talált bizonyítékot, de az ukrán kormány adatai szerint 16 221 gyereket hurcoltak erőszakkal Oroszországba.

Az ENSZ jelentés szerint egyértelmű, hogy Oroszország más háborús bűnöket is elkövetett, példaként említették a kórházak elleni támadásokat, a kínzásokat, a nemi erőszakokat, valamit a szándékos gyilkosságokat.

„Kitörölhetik vele”

Az orosz külügyi szóvivő közölte, hogy a letartóztatási parancsnak „nincsen semmi jelentősége” Oroszország számára, „jogi szempontból sem”, és azt semmisnek tekintik. Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök erőteljesebben fogalmazott, és a letartóztatási parancsot „vécépapírhoz” hasonlította, utalva arra, hogy mit lehet vele csinálni. 

Az orosz elnök szóvivője „felháborítónak, és elfogadhatatlannak” nevezte a letartóztatási parancsot. Az orosz külügyminisztériumi szóvivőhöz hasonlóan emlékeztetet arra, hogy Oroszország nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló Római Statútumot, ezért nem is vonatkozik rá. 

A bíróság önállóan nem tud letartóztatásokat végrehajtani, így Oroszországnak kéne kiadnia Putyint. Jonathan Leader Maynard, a londoni King's College nemzetközi politikával foglalkozó oktatója a BBC-nek kijelentette:

Jelenleg extrém módon valószínűtlen, hogy Putyint a Nemzetközi Büntetőbíróság elé fogják állítani.

Ugyanakkor az orosz elnök utazási lehetőségeit jelentősen korlátozza a letartóztatási parancs. A Bíróságot elismerő országoknak ugyanis kötelező együttműködni a testülettel, és őrizetbe kell venniük a területükön lévő személyeket, akik ellen a bíróság letartóztatási parancsot adott ki. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az orosz főügyészi hivatal igazgatótanácsi ülésén Moszkvában 2023. március 15-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

#Külföld#vlagyimir putyin#nemzetközi büntetőbíróság#háborús bűn#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk