Külföld

Újabb orosz háborús bűn: több mint 16 ezer gyereket deportáltak

rtl.hurtl.hu

2023. március 17. 7:16

Az ENSZ több száz esetre bizonyítékot is talált. A nemzetközi szervezet jelentése szerint háborús bűnt követett el az orosz haderő. 

Az ENSZ vizsgálóbizottsága szerint háborús bűnt követett el Oroszország, amikor ukrán gyerekeket deportált az ellenőrzése alatt álló területekre – írta a BBC. A nemzetközi szervezet több száz esetre talált bizonyítékot, de az 

ukrán kormány adatai szerint 16 221 gyereket hurcoltak erőszakkal Oroszországba.

Az ENSZ jelentés szerint egyértelmű, hogy Oroszország más háborús bűnöket is elkövetett, példaként említették a kórházak elleni támadásokat, a kínzásokat, a nemi erőszakokat, valamit a szándékos gyilkosságokat.

Moszkva ráadásul olyan intézkedéseket hozott, amelyek alapján az elrabolt gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek és állampolgárságot is kaptak, azaz egy részük feltehetően örökre Oroszországban marad. A kapcsolatteremtést gyakran akadályozzák a gyerekek és a szüleik között, sok esetben (különösen a kisgyerekeknél) annak is fennáll a veszélye, hogy teljesen megszakad a kommunikáció. 

Az ukrán gyermekek erőszakos deportálása sérti a nemzetközi humanitárius jogot, és háborús bűnnek minősül – áll a jelentésben.

Az ENSZ közlése szerint az ukrán fegyveres erők által elkövetett „kis számú” jogsértést is dokumentáltak.

Nyitókép: TvBoy olasz graffitiművész falfestménye egy orosz légicsapásban korábban megrongálódott művelődési ház udvarán az ukrajnai Irpiny városában Andrij – Neszterenko/MTI/AP

#Külföld#ensz#jelentés#oroszország#gyerek#rablás

Címlapról ajánljuk