Külföld

Brit katonai tanácsadó: harmincezer orosz áldozata lehet a bahmuti vérszivattyúnak

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 7:56

Korábban névtelenül nyilatkozó nyugati tisztségviselők is hasonló számokról beszéltek.

Oroszország „hihetetlenül nagy veszteségeket szenved” az ukrajnai Bahmutért folyó csatában – jelentette ki Ian Stubbs magas rangú brit katonai tanácsadó, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet előtt szerdán elmondott beszédében. Stubbs közölte, hogy tavaly május óta húszezer és harmincezer között lehet a Bahmut környékén megölt vagy megsebesült orosz katonák száma. Ebben az orosz hadsereg, valamint a Wagner-csoport katonái is benne vannak.

Egy héttel korábban hasonló veszteségekről számolt be a BBC, névtelenül nyilatkozó nyugati tisztségviselőkre hivatkozva.  A BBC egyik forrása azt mondta, Ukrajna számára arra adott lehetőséget a Bahmutért folyó csata, hogy rengeteg oroszt megöljenek.

Az ukrán védelmi miniszter március elején közölte, hogy a város eleshet, de a „kis győzelemért” nagy árat fizetnek emberéletben az oroszok. 

Nyugati információk szerint a harcokat irányító Wagner-csoportnak egyre kevesebb a bevethető embere, valamint a felszerelése is. A magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy nem szállítanak elég lőszert, amelyre Wagnernek szüksége lenne a város elfoglalásához. Szerinte ez a „hétköznapi bürokrácia vagy árulás” eredménye.

Ajánlat: A kijevi csatától a bahmuti vérszivattyúig – egy éve tart a háború Ukrajnában

Megrázó riport a kelet-ukrajnai Bahmutból 

Mint a Híradó arról nemrég beszámolt, rommá lőtt házak pincéjében várják az ott lakó civilek, hogy véget érjenek a harcok.

 

Nyitókép: Ukrán katonák Bahmutban 2023. január 20-án.

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#bahmut#áldozatok#halottak

Címlapról ajánljuk