Külföld

Már 20-30 ezer orosz katona halhatott meg a Bahmutért folyó harcokban

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 15:28

Hiába veszi be a várost az orosz hadsereg, akkora veszteséget szenved el, hogy nem marad ereje újabb támadásra.

Nyugati tisztviselők szerint tavaly nyár óta 20-30 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrán Bahmutért vívott csatában – írta a BBC. A városért hozott óriási áldozat nincs arányban a település stratégiai jelentőségével.

A lakosság 90 százaléka már elmenekült, így csak egy földig rombolt városért folyik a harc, amellyel a szakértők szerint Moszkva szinte semmit sem nyer. 

A BBC egyik forrása azt mondta, 

Ukrajna számára arra adott lehetőséget a Bahmutért folyó csata, hogy rengeteg oroszt megöljenek. 

Ugyanakkor az ukrán hadsereg is súlyos veszteségeket szenvedett el, bár szakértők szerint az áldozatok száma kevesebb, mint amennyit Moszkva állít. Szergej Sojgu a héten azt mondta, Ukrajna csak februárban 11 ezer katonát veszített.

Nyugati információk szerint a harcokat irányító Wagner-csoportnak egyre kevesebb a bevethető embere, valamint a felszerelése is. A magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy nem szállítanak elég lőszert, amelyre Wagnernek szüksége lenne a város elfoglalásához. Szerinte ez a „hétköznapi bürokrácia vagy árulás” eredménye.

Nyugati tisztviselők szerint bármi is történik Bahmuttal, a rengeteg áldozattal járó csata miatt Moszkvának nem lesz esélye arra, hogy a közeljövőben előrenyomuljon más területeken. 

Szergej Sojgu ugyanakkor arról beszélt, hogy ha beveszik a települést, akkor újabb támadásokat indíthatnak az ukrán haderő ellen. Annak azonban egyelőre nincs jele, hogy Oroszország nagyobb offenzívát indítana. 

Nyitókép: Ukrán katonák egy lövészárokban húzódnak meg a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban március 5-én – Fotó: MTI/AP/Libkos

#Külföld#bahmut#orosz-ukrán háború#harc#csata#áldozat#veszteség

Címlapról ajánljuk