Külföld

Egy kis történelmi hely lakói minden nap fizetnek, hogy bejussanak a faluba, de most 733 százalékos áremelkedés várható

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 17:30

Kapnának kedvezményt, de a helyiek inkább eltörölnék az egész útdíjasdit. 

Százhatvan éve fizetnek egy szerény összeget – jelenleg 12 pennys útdíjat – a lakók minden alkalommal, hogy ki-és bemenjenek a saját falujukból, Warburtonből, most azonban azt tervezik, hogy 1 fontra emelik a díjat – írja a DailyMail

A 733 százalékos áremelés több mint egy évszázada az első a faluban. 

A 12 pennys útdíj 1890 óta van érvényben a falut a többi úttal összekötő hídra, és régóta heves viták forrása a mindössze 300 lakosú Warburtonben. Az újonnan javasolt összeg miatt most többen úgy vélik, hogy a díjat teljesen el kellene törölni. 

A faluban 17 műemléképület található, köztük a Szent Werburgh-templom, amelynek gyökerei mintegy 1000 évre nyúlnak vissza. Steve Ellis, aki a közeli Church Greenben lakik, azt mondta: „A híd egy rémálom. Amikor az autópályán probléma van, mindenki megpróbál átvágni rajta. Nem tartják karban. Ha az ember áthalad a hídon, annyi kátyú van rajta, hogy el sem hinnéd.”

Most kiderült, hogy a javasolt 1 fontos ár a híd tulajdonosa és üzemeltetője, a Peel Ports 6,5 millió fontos tervének része, amely a gyalogutak és az útdíjrendszer korszerűsítésére irányul. Ha jóváhagyják, az új útdíj 50 százalékos kedvezményt biztosít a közelben lakóknak.

Ám a lakókban ez komoly indulatokat keltett, Steve Ellis elmondta, hogy naponta legalább egyszer áthajt a hídon, és ha megemelik az útdíjat, napi 4 vagy 5 fontjába kerül majd, hogy ott közlekedik. A helyiek ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt nem engedhetik maguknak, a híd forgalma pedig szerintük így is milliós nagyságrendű. 

Nyitókép: Scott Barbour/Getty Images

#Külföld#warburton#falu#útdíj#Penny#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk