Külföld

Bekérették a lengyelek az amerikai nagykövetet, mert egy dokumentumfilm azt állította, hogy II. János Pál eltussolhatta a papok pedofil bűntetteit

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 19:07

Egy amerikai tulajdonú tévén vetítették a dokumentumfilmet.

Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével folytattak megbeszélést a varsói külügyminisztériumban csütörtökön „a Lengyelországban működő egyik televízió tevékenységének következményei miatt”. A tévé korábban leadott egy dokumentumfilmet, melyben azt taglalták, hogy a néhai Szent II. János Pál a pápává választása előtt, krakkói érsekként mit tudhatott a lelkészek által elkövetett pedofil bűntettekről, írja az MTI.

A film, amelyet Marcin Gutowski rendezett, számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán az egykori „lengyel pápa” több felszólalását, köztük a kommunizmus bukása előtti lengyelországi zarándoklatát is felidéző videofilmet tett közzé Facebook közösségi honlapján. Ebben Morawiecki aláhúzta: a háború ma nemcsak Lengyelország keleti határain túl zajlik. „Sajnos, léteznek olyan körök, amelyek nem katonai, hanem civilizációs háborút próbálnak kiváltani Lengyelországban” – vélte.

Marek Jedraszewski krakkói érsek kedden nyilatkozva hangoztatta: II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője. A tekintélyét érő hazugságok felérnek egy „második merénylettel” a néhai pápa ellen, utalt az érsek a II. János Pálnak súlyos lőtt sebeket okozó, 1981-ben a vatikáni Szent Péter téren elkövetett támadásra. A lengyel szejm már csütörtökön tárgyal a Szent II. János Pál jó hírnevének védelmét célzó határozattervezetről.

Nyitókép: Fiatalkori fotók Karol Wojtyłáról – Laski Diffusion/Getty Images

#Külföld#ii. jános pál#pápa#krakkó#érsek#pedofília#nagykövet#dokumentumfilm

Címlapról ajánljuk