Külföld

Női rabok lábát mosta és csókolta meg Ferenc pápa

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 19:49

Ferenc pápa elődjeivel ellentétben nagycsütörtökön nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem minden évben más helyszínt keres fel, idén pedig egy római börtönre esett a választása.

Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön – írta az MTI.

A katolikus egyházfő kerekesszékkel érkezett a börtön udvarára, ahol kétszáz rab várta, akik tapssal és köszönetkiáltásokkal üdvözölték őt. A misén, amelyet a börtönben szolgáló pap mutatott be, Ferenc pápa szokása szerint személyesen végezte el a lábmosást: a nőket magasított padra ültették, így tolószékkel is meg tudta mosni a lábukat, melyeket meg is csókolt.

Mindannyiunknak van kisebb és nagyobb kudarca: mindenkinek megvan a saját története, de az Úr mindig tárt karokkal vár, és soha nem fárad el abban, hogy megbocsátson

– szólt a rabokhoz Ferenc pápa.

A rabokról nem adtak részletes információt. A Vatikán csak annyit közölt, hogy különböző korú és vallású nőkről volt szó, volt közöttük olasz, boszniai, ukrajnai, perui, bolgár, nigériai és venezuelai elítélt is. A katolikus egyházfő egy Szűz Máriát ábrázoló festményt vitt ajándékba a börtönbe, és egy csokoládétojást is adott az egyik asszony kisfiának, aki anyjával él az intézményben. A rabok pedig a börtön veteményeskertjében termett zöldségeket adtak a pápának.

Ferenc pápa elődjeivel ellentétben nagycsütörtökön nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Az utóbbi tizenegy évben járt kórházban, idősotthonban, migránsközpontban, de legtöbbször börtönökbe látogatott el. Azonban a mostani volt az első, hogy Ferenc pápa lábmosásán kizárólag nők vettek részt.

Nyitókép: Vatican Media via Reuters

#Külföld#ferenc pápa#katolikus egyházfő#pápa#láb#mosás#róma#rabok#elítéltek#csók

Címlapról ajánljuk