Külföld

Lengyel tévériport: II. János Pál pápa pedofil bűncselekményeket söpört szőnyeg alá krakkói érsekként

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 11:58

Volt, akinek személyesen beszélt egy pedofil papról, de azt kérte, hogy sehol ne tegyenek erről bejelentést, mert személyesen kezeli az ügyet.

A későbbi II. János Pál pápának, Karol Wojtyłának Krakkó érsekeként tudomása volt papok által elkövetett pedofil bűncselekményekről, és segített eltussolni azokat – állította vasárnapi riportjában a TVN lengyel televízió, amit az AFP hírügynökség idézett.

A riport szerint Wojtyła az érintett papokat más egyházmegyékbe helyezte át, volt, akit Ausztriába, hogy elejét vegye a botránynak. Utóbbi esetben Franz König bécsi érseknek ajánlólevelet is küldött, amiben elhallgatta a pappal szemben felmerült gyanút.

A riport állításait az áldozatokkal és családtagjaikkal és korábbi egyházi munkatársakkal folytatott beszélgetésekre, egyházi iratokra és a kommunista titkosrendőrség dokumentumaira alapozzák, ugyanakkor a krakkói érsekség levéltárába nem kaphattak betekintést. Az egyik forrás azt állította: Wojtyła személyesen beszélt neki egy pedofil papról 1973-ban, de azt kérte, hogy erről sehol ne tegyen bejelentést, ő személyesen kezeli az ügyet.

Nemrég egy Lengyelországban élő holland újságíró, Ekke Overbeek hasonló vádakat fogalmazott meg II. János Pál pápával szemben.

Nyitókép: Fiatalkori fotók Karol Wojtyłáról – Laski Diffusion/Getty Images

#Külföld#ii. jános pál pápa#karol wojtyła#pedofília#egyház#lengyelország

Címlapról ajánljuk