Külföld

Novák Katalin Trump ellenfelével, a „magyar mintát követő” floridai kormányzóval találkozott

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 9:34

A már most elnökjelöltként emlegetett republikánus politikus elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről.

Novák Katalin Florida fővárosában találkozott az állam kormányzójával, Ron DeSantisszal – közölte a Sándor-palota. A Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs igazgatójának jellemzése szerint „jó hangulatú, bizalmat megalapozó beszélgetést” folytattak, és „Ron DeSantis elismeréssel szólt Magyarország eredményeiről, valamint elnök asszony eddigi munkásságáról, külön kiemelve a családok védelmében tett erőfeszítéseit”.

Farkas Vajk az MTI-nek hozzátette, hogy a köztársasági elnök és a floridai kormányzó ugyanúgy kiállnak a hagyományos értékek, mint a család védelme, a szülők neveléshez való jogának biztosítása vagy éppen a határvédelem mellett. A Sándor-palota kommunikációs vezetője beszámolt arról is, hogy Novák Katalin gratulált a kormányzónak politikai, valamint Florida felvirágoztatásában elért sikereihez – írta azt MTI.

A találkozóról Ron DeSantis hivatala nem adott ki sajtóközleményt, és a kormányzó hivatalos Facebook-oldalán és Twitter-oldalán sem emlékeztek meg arról, hogy Magyarország államfőjével találkozott. 

Az „Okos Trump”

Ron DeSantist a Republikánus Párt egyik lehetséges elnökjelöltjeként tartják számon, ugyanis a párton belüli előválasztáson legyőzheti Donald Trump volt amerikai elnököt, aki várhatóan újra indulni fog az elnökségért. Az amerikai baloldal azonban egy Trumpnál is veszélyesebb autoriter zsarnokot lát benne, aki pont azért jelent nagyobb veszélyt az amerikai demokráciára Trumpnál, mert okosabb nála. A konzervatív jobboldal viszont megmentőként tekint rá, mint aki erőteljesen küzd a „woke” kultúra ellen.

DeSantis az után vált a republikánusok nagy reménységévé, hogy a novemberi választásokon minden más republikánus politikusnál magabiztosabb győzelmet aratott a kormányzóválasztáson. Az eleinte mérsékeltnek számító, majd az elmúlt években óvatosan Trumphoz igazodó politikus esélyeiről szólva Pintér Sándor Amerika-szakértő az rtl.hu-nak azt mondta, szerinte Trump túlságosan erős ahhoz, hogy DeSantisnak igazi esélye legyen ellene a 2024-es republikánus előválasztáson.

Nyitókép:MTI/Sándor-palota

#Külföld#novák katalin#ron desantis#florida

Címlapról ajánljuk