Külföld

Bántalmazott gyerekeket és nőket szolgáltat ki a brit rendőrség a bevándorlási hatóságnak

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 10:50

Sokan nem mernek segítséget kérni attól tartva, hogy a kiutasítást kockáztatják. Ez az elkövetőket is felbátorítja.

Családon belüli erőszak, szexuális kizsákmányolás, embercsempészet, rabszolgatartás áldozatait „dobta fel” a bevándorlási hatóságoknak a brit rendőrség – írja a Guardian belügyi iratokra hivatkozva. 2020 és 2022 között 2546 ilyen eset történt.

Bántalmazott nőkkel és kiszolgáltatott személyekkel foglalkozó szervezetek szerint ez a gyakorlat visszatartja az áldozatokat attól, hogy segítséget kérjenek, és felbátorítja az elkövetőket. David Carrick brit rendőrtiszt, akiről kiderült, hogy húsz éven át bántalmazott és erőszakolt nőket, ugyancsak azzal fenyegette egyik áldozatát, hogy feljelenti a bevándorlásiaknál, ha bárkinek beszél a történtekről.

A brit rendőrségi felügyelet már 2020-ban felszólította arra a rendőrséget, hogy hagyjanak fel azzal, hogy a családon belüli erőszakos esetek áldozatairól jelentést tesznek a bevándorlási hatóságnak, ha nincs világos bizonyíték arra, hogy megsértették a bevándorlási szabályokat. A rendőri vezetés és a belügy azonban nem értett egyet a felszólítással.

Legalább 67 esetben gyerekek ellen elkövetett szexuális kizsákmányolás áldozatait jelentették a rendőrök a bevándorlási hatóságnak. Egy bevándorló nők jogaival foglalkozó szervezet pedig beszámolt egy nigériai nőről, aki az elől menekült el hazájából, hogy megcsonkítsák a nemi szervét. Egy rokonához érkezett az Egyesült Királyságba, aki foglyul ejtette a házában. A nő vízuma időközben lejárt, de félt a rendőrségtől segítséget kérni attól tartva, hogy kiutasítják.

Egy másik nőt, aki házastársi vízummal érkezett az Egyesült Királyságba, a férje bántalmazott és azzal fenyegetett, hogy ha értesíti a rendőrséget, kiutasítják és elválasztják a gyermekétől.

Anglia és Wales családon belüli erőszak elleni fellépésért felelős biztosa, Nicole Jacobs rendkívül aggasztónak nevezte, hogy minden rendőri erő bejelentést tesz a bevándorlási hatóságnak a családon belüli erőszak áldozatairól. Ez különös veszélybe sodorja az áldozatokat, akiknek választaniuk kell, hogy bántalmazóikkal maradnak, vagy a kiutasítást kockáztatják.

A brit rendőrfőnökök tanácsának bevándorlásért felelős helyettes vezetője szerint ugyanakkor helyesen jár el az a rendőr, aki jelzi a bevándorlási hatóságnak, ha egy bűncselekmény áldozatával kapcsolatban felmerül, hogy illegális bevándorló.

Nyitókép (illusztráció): andrewmedina / E+ / Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#bántalmazás#erőszak#kiszolgáltatottság#bevándorlás

Címlapról ajánljuk