Külföld

Orbán Viktor lehet Putyin legnagyobb reménye? – tette fel a kérdést az amerikai lap

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 14:49

Szerintük ennek alternatívája az, hogy Magyarország kiáll azon nemzetek mellett, akik hazánk számláit fizetik.

„Lázadó” retorikájával 12 éve bontja az EU és a NATO egységét Orbán Viktor, írja a Newsweek című amerikai lap véleménycikke. A lap szerint a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin legnagyobb reménye lehet, ha nem áll ki azon nemzetek mellett, amelyek a magyarok számláit fizetik.

A cikk felidézi, hogy Orbán kormánya rendszeresen hátráltatja az EU szankcióit, és most a finn és a svéd NATO-csatlakozás megakadályozásának lehetőségével ismét kisiklathatja a nyugati stratégiát. Arról is írnak, hogy Orbán hazugsággal vádolta meg a finneket és a svédeket.

A lapnak a finn szocdemek képviselője azt nyilatkozta, hogy Magyarország szándékosan halogatja a csatlakozásukról szóló parlamenti szavazást. Arra azonban nem számít, hogy végül gátolnák Orbánék őket a csatlakozásban.

Krekó Péter politológus azt mondta a lapnak, hogy nem szabad felülértékelni Orbán szerepét az orosz-ukrán háborúban, hiszen „megtévesztő retorikája” ellenére nagyrészt követi a nyugati válaszlépéseket Oroszország ellen.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. – Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Külföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#szövetséges#orosz-ukrán háború#lap

Címlapról ajánljuk