Külföld

Tizenhatodik szabadlábra helyezési kérelmét is elutasították, marad börtönben Kennedy gyilkosa

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 20:29

A 78 éves férfi még mindig nem tudja megindokolni tettét.

Visszautasították Robert F. Kennedy volt igazságügyi miniszter gyilkosának szabadlábra helyezési kérelmét, mivel Sirhan Sirhan a mai napig nem tudja megindokolni, miért ölte meg a politikust.

Az 1963-ban megölt John F. Kennedy öccsével az akkor 24 éves Sirhan 1968-ban végzett, miután a politikus győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztás után. A merénylet során további öt ember megsebesült.

A férfit 1969-ben halálra ítélték, majd az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre módosították. A palesztin származású keresztény férfi a hatvanas évek végén zajló tárgyalásokon elmondta, hogy heves dühöt érzett Kennedy iránt Izrael támogatása miatt.

Később azonban arról beszélt, nem emlékszik magára a merényletre, ami előtt közvetlenül alkoholt fogyasztott. Sirhan szabadlábra helyezését legutóbb egy éve utasították el: ekkor egy másik bizottság úgy döntött, a férfi elhagyhatja a börtönt, ám ezt Gavin Newsom kaliforniai kormányzó felülbírálta. Ő akkor arról beszélt, hogy a férfi „az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb bűncselekményét” követte el.

Sirhan ügyvédje azt állította, hogy a férfi jó magaviseletet tanúsít, pszichiáterei pedig évtizedek óta úgy vélik, valószínűtlen, hogy a férfi ismét bűnt követne el, vagy hogy veszélyt jelentene a társadalomra, írja az MTI.

A meggyilkolt politikus özvegye, a 95. évében járó Ethel Kennedy mély megkönnyebbülését fejezte ki, a pár kilenc gyermeke közül viszont ketten – az ifjabb Robert F. Kennedy és Douglas Kennedy – támogatták Sirhan B. Sirhan kérelmét.

Nyitókép: Wikimedia Commons

#Külföld#kennedy#gyilkos#börtön#kérelem#merénylet

Címlapról ajánljuk