Külföld

„Együttműködik a hatóságokkal” – elárulták mi történt az eltűnt kínai milliárdossal

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 5:40

Pao Fan bankvezér egy nyomozásban „nyújt segítséget”. 

Kiderült, hogy miért tűnt el Pao Fan a China Renaissance fejlesztési bank milliárdos elnöke, akinek február közepén veszett nyomaírta a BBC. Bankja hétfőn közölte:

Pao jelenleg együttműködik egy nyomozásban, amit a Kínai Népköztársaság bizonyos hatóságai folytatnak.

A cég egyben hozzátette, hogy készek együttműködni a kínai hatóságok bármilyen törvényes kérésével. A bank azonban semmilyen részletet nem közölt a kérdéses nyomozással kapcsolatban, és azt sem közölték, hogy Pao hol tartózkodik.

A cég egykori elnöke a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a kínai hatóságok vitték el Paót, hogy segítséget nyújtson egy volt kolléga ellen indított nyomozásban.

Pao 2005-ben alapította meg a China Renaissance bankot, miután a Morgan Stanley és Credit Suisse pénzintézetekben csinált karriert. Pao a kínai techipar meghatározó szereplőjévé vált, és számos internetes startup felemelkedésében játszott kulcsszerepet. 2018-ban Pao azt írta egy cikkbe, hogy a kínaiak által ismert internetes vállalatok 70 százalékával „keresztezte útjait”.

Nem ő az egyetlen kínai milliárdos, aki korábban eltűnt az elmúlt években: csak 2015-ben legalább öt cégvezér „vált elérhetetlenné” – írta a BBC. Mint arról korábban írtunk, az Alibaba online webshop milliárdos tulajdonosának, Jack Ma-nak azután veszett nyoma, hogy élesen bírálta a kínai vezetést. Eltűnésekor éppen Kína leggazdagabb emberévé válhatott volna. Miután előkerült, vagyona jelentősen lecsökkent.

Nyitókép: Pao Fan egy 2016-os konferencián. Fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#kína#bank#pao fan#eltűnt#milliárdos

Címlapról ajánljuk