Gazdaság

Nyoma veszett egy kínai bankvezérnek

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 11:57

Maga a bank jelentette be, hogy nem találják az igazgatójukat. A hír hatására bezuhant az árfolyamuk.

Eltűnt a China Renaissance fejlesztési bank milliárdos elnöke, Pao Fan – jelentette be a cég a hongkongi értéktőzsdén. Paóval, aki ügyvezető igazgatója is az intézetnek, a közlemény szerint nem tudják felvenni a kapcsolatot.

A bejelentést követően egy ideig felére esett vissza a bank részvényeinek árfolyama, később 30 százalékkal volt alacsonyabb az árfolyam a bejelentés előtthöz képest.

Az AFP hírügynökség azt írja, hogy Pao a kínai techipar meghatározó szereplője, számos internetes startup felemelkedésében kulcsszerepe volt. Az 52 éves üzletember a csütörtök esti bejelentés idején már két napja elérhetetlennek bizonyult.

A bankvezér eltűnéséről a kínai külügyminisztérium szóvivőjét is kérdezték. Vang Venpin annyit közölt, hogy nem tud az ügyről, ugyanakkor sietett biztosítani mindenkit arról, hogy Kínában „a jog uralma érvényesül”, és „a kínai kormány megvédi állampolgárai jogait”.

Mint arról korábban írtunk, az Alibaba online webshop milliárdos tulajdonosának, Jack Ma-nak azután veszett nyoma, hogy élesen bírálta a kínai vezetést. Utána előkerült, de vagyona jelentősen lecsökkent.

Nyitókép: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#kína#bank#eltűnt

Címlapról ajánljuk