Külföld

Galeotti: Orbán egy hasznos idióta Moszkva számára

rtl.hurtl.hu

2023. február 25. 7:25

Az egyik legismertebb Oroszország-szakértő szerint a magyar miniszterelnök egy zavaró erő az egyesített Nyugaton.

Orbán Viktor „nagyon hasznos az oroszoknak”, mert „egy zavaró erő az egyesített Nyugaton” – mondta el Mark Galeotti a Telexnek adott interjújában. Az egyik legismertebb Oroszország-szakértő szerint „minden olyan alkalom, amikor Orbán ellentmond Brüsszelnek, nagy nyilvánosságot kap” az orosz médiában, ami előszeretettel számol be minden olyan esetről, ami a Nyugat egységének összeomlására utalhat.

Galeotti hozzátette, „jelenleg nincs semmilyen jele, hogy Orbán kifejezetten kedvelt lenne Oroszországban, vagy annak, hogy az oroszok zsebében lenne.” A szakértő közölte:

Én úgy gondolom, és ez csak az én véleményem, hogy ő egyfajta hasznos idióta számukra, semmi más.

A „hasznos idióta” kifejezés az Egyesült Államokban terjedt el, és azokra használták, akik naivan és tudatlanul támogatták a kommunista Szovjetuniót, és akiket a szovjet vezetés emiatt kihasznált. A kifejezést Leninhez szokták kötni, de nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy ő találta volna ki.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. – Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Külföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor#hasznos idióta#mark galeotti

Címlapról ajánljuk