Külföld

Tagadja Kína, hogy drónokkal látnák el az ukránokkal háborúzó oroszokat

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 14:27

Német lapértesülés szerint száz darabot rendelt Oroszország az iránihoz hasonló robotrepülőgépből.

A Spiegel német hírmagazin úgy értesült, hogy Oroszország egy kínai gyártóval tárgyal száz harci drón leszállításáról áprilisi határidővel. Korábban már érkeztek hírek arról, hogy a szankciókkal sújtott oroszok Irántól vagy Észak-Koreától vásárolnak fegyvereket, de Kína eddig kívül maradt ezen a körön – áll a Reuters szemléjében.

A német lap azt írta, hogy a Xian Bingo kínai dróngyártó jelezte, készen áll legyártani száz darabot ZT-180 drónjának prototípusából, ami 35-50 kilogrammos robbanófejek szállítására alkalmas. Olaf Scholz csütörtökön a ZDF német köztévének azt mondta, jelezte Kínának, hogy elfogadhatatlan az Oroszországnak nyújtott segítség.

A Spiegel szerint a ZT-180 drón megfelel az iráni Sahíd-136-nak, amit az oroszok a polgári infrastruktúra ellen vetnek be Ukrajnában. A Xian Bingo közreműködne egy oroszországi gyár létesítésében is, ahol havonta száz drónt állítanának elő – írta a lap, hozzátéve, korábban arra is voltak tervek, hogy egy, a kínai hadsereg irányítása alatt álló vállalat Szu-27-es harci repülőgépekhez küldene alkatrészeket Oroszországnak.

Pénteken a kínai külügyminisztérium annyit közölt, nem tudnak arról, hogy Oroszország kínai vállalattal tárgyalna drónvásárlásról. Vang Venpin, a tárca szóvivője szerint sok álhír terjed Kínáról, noha az ország óvatosan és felelősen áll hozzá a hadiexporthoz és nem ad el fegyvereket konfliktusövezetekbe.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#kína#drón

Címlapról ajánljuk