Külföld

Mialatt százezrek tüntettek a nyugdíjreform miatt, Macron titokban kitüntette a világ egyik leggazdagabb emberét

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 20:05

A tiltakozók szerint az elnök a milliárdosoknak kedvez a francia emberekkel szemben.

Felháborodást keltett Franciaországban, hogy Emmanuel Macron elnök titokban a legmagasabb állami kitüntetést adta át az Amazon-alapító Jeff Bezosnak, miközben országszerte dolgozók százezrei tüntettek a tervezett nyugdíjreform ellen.

Miközben az Amazont gyakran éri az a vád, hogy kizsákmányolja a dolgozóit, Jeff Bezos a világ harmadik leggazdagabb embere, csak Elon Musk és Bernard Arnault francia milliárdos előzi meg. Utóbbi – más VIP-vendégekkel és befolyásos üzleti vezetőkkel együtt – ott volt a Becsületrend múlt csütörtöki átadásán, amiről a Le Point című hetilap számolt be. Az eseményt sem az Elysée-palota nem jelentette be, sem az elnök hivatalos napirendjében nem szerepelt.

A Guardian úgy értesült, hogy Jeff Bezosnak már tíz évvel ezelőtt, Macron hivatalba lépése előtt odaítélték a kitüntetést, az átadásra azonban épp aznap került sor, hogy megmozdulások zajlottak az elnök terve ellen, ami a nyugdíjkorhatár 64 évre emeléséről szól. A tiltakozók úgy érzik, hogy az államfő, akit „a gazdagok elnökének” tartanak, gúnyt űz belőlük.

Nyitókép: Cooper Neill/Getty Images

#Külföld#franciaország#becsületrend#kitüntetés#emmanuel macron#jeff bezos#amazon#tüntetés

Címlapról ajánljuk