Külföld

Világszerte sztrájkkal „ünneplik” a Black Friday-t az Amazon raktárainak dolgozói

Mohos MátéMohos Máté

2022. november 25. 14:47

Fair béreket és munkakörülményeket követelnek.

Több mint negyven országban szerveztek tiltakozásokat az Amazon dolgozói, akik ma sztrájkolnak ahelyett, hogy a raktárakban teljesítenék a Black Friday miatt megnövekedett számú rendeléseket, írja a Guardian.

A „Make Amazon Pay” nevű akcióban Japántól elkezdve Ausztrálián át Indián keresztül több európai országig több tucat nemzet munkásai vesznek részt. Az Egyesült Királyságban a GMB nevű szakszervezet tagjai közül több százan sztrájkolnak, illetve tüntetnek a raktáraknál. Egy szervező azt nyilatkozta:

Azért vagyunk ma itt, hogy megüzenjük az Amazonnak, hogy ha tovább akarják építeni a birodalmukat, beszélniük kell a GMB-vel a fizetésemelésről és a munkakörülmények javításáról. Az Amazon dolgozói túlhajszoltak, alulfizetettek, és elegük van.

A lap emlékeztet, hogy az Amazon logisztikai részlege az országban idén 204 millió font profitot termelt, ami 60 százalékos emelkedést jelent. Az itt dolgozóknak óránként 10,5 fontot fizetnek, ami csak pár centtel van a minimálbér felett. A tiltakozók azt követelik, hogy emeljék meg fizetésüket 15 fontra.

Az Amazon közben úgy próbálja megakadályozni a tiltakozásokat, hogy fejenként 500 fontos bónuszt ad azoknak a dolgozóknak, akik november 22 és karácsony között egyszer sem maradnak távol a munkától engedély nélkül, nehéz döntés elé állítva az inflációtól és megélhetési költségek emelkedésétől is szenvedő dolgozókat.

Nyitókép: Benjamin Girette / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#amazon#sztrájk#black friday#tüntetés#dolgozó#fizetés

Címlapról ajánljuk