Külföld

Minden eddiginél többen haltak meg tavaly eutanáziával Belgiumban

rtl.hurtl.hu

2023. február 21. 19:20

A törvény szerint az országban csak akkor végezhető eutanázia, ha a kérelmező súlyos és gyógyíthatatlan beteg.

Tavaly 2966 ember halt meg eutanáziával Belgiumban. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy 2002. május 28-án hatályba lépett az eutanáziát lehetővé tevő törvény az országban – írja az MTI a La Libre Belgique című napilapban megjelent adatok nyomán.

Az eutanáziás halálozások száma 2022-ben 9,85 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest, és az összes halálozás 2,5 százalékát tették ki. 69,9 százalékban hetven év felettiek, 42,2 százalékban nyolcvan év felettiek vették igénybe az eutanáziát.

A legtöbb esetben, 59,9 százalékban rákkal küzdő emberek kérték az eutanáziát, őket követték a több krónikus betegséggel (19,6 százalék), idegrendszeri zavarokkal (8,9 százalék), keringési zavarokkal (3,7 százalék) küzdők, illetve a légzőrendszeri betegségekben szenvedők (3 százalék).

A belga törvény értelmében az eljárást mindig orvosnak kell végeznie, aki nem lehet a beteg családtagja. A kérelemnek önkéntesnek, átgondoltnak és többszörinek kell lennie, és nem történhet külső befolyás hatására. Kizárólag akkor igényelhető, ha a kérelmező súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenved, aminek fizikai vagy lelki tüneteit nem lehet enyhíteni.

Korábban Hollandiában is rekordot ért el az eutanáziás halálozások száma.

Nyitókép: "Euthanasia" by alberto.biscalchin is licensed under CC BY-SA 2.0.

#Külföld#eutanázia#belgium#halál

Címlapról ajánljuk