Külföld

Az amerikai külügyminiszter sérelmezi, hogy az Orbán Viktorral vacsorázó kínai diplomata nem kért tőle bocsánatot

rtl.hurtl.hu

2023. február 19. 20:00

Már nem azért, mert Orbánnal vacsorázott, hanem a kínai léggömb miatt.

Kína nem kért bocsánatot az Egyesült Államok felett lelőtt kínai megfigyelőléggömbbel kapcsolatban kialakult vitában, mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egy vasárnapi interjújában, írja az MTI. Vang Jit pont ma fogadta Orbán Viktor egy privát vacsorán.

Antony Blinken az ABC televíziónak Münchenből adott, és vasárnap sugárzott interjúban nagyon közvetlennek és nagyon világosnak nevezte Vang Ji kínai államtanácsossal, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottsága igazgatójával folytatott megbeszélését az ügyben. Mint mondta, Vang Ji értésére adta, hogy a légi eszköz légtérsértése elfogadhatatlan volt és soha nem szabad ismét megtörténnie.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen kínai tárgyalópartnere nem kért elnézést a történtekért. Az amerikai diplomácia irányítója közölte, hogy a megbeszélésen szóba került a kínai-orosz viszony, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, nagyon súlyos következményei lennének a kétoldalú kapcsolatokra, ha Kína élet kioltására alkalmas eszközöket szállítana Oroszország számára az Ukrajnában vívott háborújához.

Antony Blinken az interjúban ugyanakkor fontosnak mondta a kommunikációs csatornák nyitva tartását és a közvetlen diplomácia folytatását az Egyesült Államok és Kína között. Felelősségünk van abban, hogy ezt a viszonyt felelősségteljesen kezeljük - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Nyitókép: Alex Wong / Getty Images

#Külföld#Anthony Blinken#kína#ballon#orbán#vacsora#diplomácia#bocsánat

Címlapról ajánljuk