Külföld

Soros György szerint rendszerváltás- vagy forradalomközeli a helyzet Kínában

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 12:43

Hatalmas megkönnyebbülés lenne a nyitott társadalmaknak, ha a háború elvesztését követően felbomlana az „orosz birodalom” – értékelt az üzletember.

Ha Oroszország elveszíti az Ukrajna elleni háborút, felbomlik az „orosz birodalom”, amit alig várnak az egykori Szovjetunió országai, hogy megerősíthessék függetlenségüket

– értékelt Soros György a Müncheni Biztonsági Konferencián tartott beszédében, amit a Telex idéz. Az üzletember szerint így Oroszország többé nem jelentene fenyegetést Európára és a világra, ami hatalmas megkönnyebbülést jelentene a nyitott társadalmaknak, ám óriási problémát okozna a zárt társadalmak számára.

Egy ilyen helyzet – véli Soros – súlyosan ártana például Kínának, melynek elnöke, Hszi Csin-ping szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal. Ám arra is kitért, hogy Hszi Csin-ping a legtöbb problémáját saját maga okozta: a gazdaságot már a kormányzása elején rosszul kezelte, amikor mindent elkövetett, hogy visszacsinálja elődje, Teng Hsziao-ping reformjait. A legnagyobb baklövés azonban Soros szerint a zéró-Covid politika volt, amit a nép nyomására hagyott fel.

Úgy gondolja, hogy Kínában a jelenlegi helyzet a rendszerváltás vagy forradalom minden előfeltételét teljesíti, de ez csak a kezdete egy átláthatatlan folyamatnak. Rövid távon Hszi valószínűleg hatalmon marad, és amíg hivatalban van, Kína nem válik azzá a domináns katonai és politikai erővé, amit célul tűzött maga elé.

Kitért arra is, hogy miközben két világrend harcol a globális uralomért, a civilizációnkat az összeomlás veszélye fenyegeti az éghajlatváltozás előretörése miatt. Elárulta: felvette a kapcsolatot Sir David King klímakutatóval, az előző brit kormányok tudományos főtanácsadójával, akinek van egy terve az éghajlati rendszer helyreállítására, amit az emberi beavatkozás zavart meg. Ennek lényege, hogy magasan a Föld felett létrehozott felhőkkel helyreállítják azt a hatást, ami a hideg levegőt az Északi-sarkkörön belül, a meleg levegőt pedig azon kívül tartotta.

Nyitókép (archív): Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images.

#Külföld#soros györgy#orosz-ukrán háború#kína#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk