Külföld

Százezrek vonultak utcára Madridban, hogy jobb egészségügyet követeljenek

rtl.hurtl.hu

2023. február 12. 19:47

A szervezők szerint egymillióan voltak a tiltakozók.

A hatóságok szerint 250 ezren, a szervezők szerint egymillió ember vett részt az akcióban, amelyen tiltakoztak a tartomány egészségügyi politikája ellen. A megmozdulás résztvevői szerint a politika a magánellátásnak kedvez, miközben az alapellátásban és a kórházakon kívüli sürgőségi centrumokban nincs elég szakember és anyagi forrás, írja az MTI.

„Kimondjuk, hogy nem fogadjuk el ezt a modellt. Az egészségünkkel nem lehet játszani” – hangzott el a tüntetésen felolvasott kiáltványban, amely után fehér zsebkendők ezreit emelték magasba a résztvevők.

Az esemény életre hívásában több mint 74 civil és szakmai szervezet vett részt és csatlakoztak a legnagyobb spanyol szakszervezetek is.

A spanyol fővárost magában foglaló madridi tartományban november elején kezdődtek tiltakozó akciók, miután a regionális kormány úgy nyitotta újra a koronavírus-járvány miatt két éve bezárt, kórházon kívüli sürgősségi ellátóhelyeket, hogy azok biztonságos működéséhez nincsenek meg a személyi feltételek.

A minőségi munkát ellehetetlenítő szakemberhiány, az ebből adódó leterheltség, az ellátás területi aránytalanságai és nem megfelelő munkakörülmények ellen tiltakozva november 21-én sztrájkba léptek a madridi alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok.

Vasárnap nemcsak a fővárosban, hanem Santiago de Compostelában és Burgos városában is tízezrek tüntettek a minőségi közegészségügyi ellátásért.

Nyitókép:  Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

#Külföld#madrid#egészségügy#tüntetés#spanyolország

Címlapról ajánljuk