Külföld

Négy százalékos rekordinfláció dúl Japánban – mérgesek a dolgozók, akik harminc éve nem kaptak fizetésemelést

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 20:33

Egyre nagyobb a nyomás a japán cégeken.

Egy olyan generáció kezd elégedetlenkedni Japánban, amely egész élete során szinte egyáltalán nem kapott fizetésemelést, írja a CNN. Az országban tartósan alacsony volt az infláció az elmúlt években, most 41 éves rekord dőlt meg azzal, hogy az négy százalékra nőtt.

Ez viszont azzal jár, hogy a reálbérek nagyot estek az utóbbi időkben, és a cégek olyan problémával szembesülnek, amivel eddig kevésbé kellett foglalkozniuk: fizetésemelést követelnek a dolgozók. Januárban történt a legnagyobb esés a helyiek keresetben egy évtized óta.

A deflációs trendek változása és a produktivitás változása együttvéve az öregedő társadalommal most olyan helyzetet eredményezett, amely eddig nem nagyon állt elő. Ehhez a japán céges kultúra is hozzájárul, amelyben sokan élethosszig tartó szerződésekkel dolgoznak.

Nyitókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök ismerteti kormányának az infláció mérséklésére irányuló, 29,1 trillió jen (102,9 ezer milliárd forint) értékű gazdasági csomagját a tokiói hivatalában tartott sajtóértekezleten 2022. október 28-án – Fotó: Cuno Josikazu/MTI/EPA/Gamma-Rapho pool/

#Külföld#japán#infláció#fizetésemelés#cég#válság

Címlapról ajánljuk