Gazdaság

Ilyen a rekordinfláció Japánban: 3,7 százalék

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 8:12

A szigetországban 41 éve nem mértek ilyen szintű pénzromlást. 

Japánban 1981 decembere óta a legmagasabb maginflációt mérték az idén novemberben a pénteken közölt kormányzati adatok szerint.

Magyarországról nézve ugyanakkor még így is irigylésre méltó helyzetben van szigetország: 

a friss élelmiszerárak nélküli, de az olajtermék-árakat magában foglaló maginfláció 3,7 százalék volt éves szinten az októberi 3,6 százalékot követően.

A mutató nyolcadik hónapja haladta meg a jegybank 2 százalékos célját novemberben, az árak immár tizenötödik hónapja emelkedtek. Az országban egyébként hagyományosan inkább a defláció okoz problémát. 

Japánban az élelmiszerek 6,9 százalékkal, a ruházati termékek pedig 2,7 százalékkal drágultak, az üzemanyag, a villany és a víz ára 14,1 százalékkal nőtt, a szállítási és távközlési szolgáltatások költsége pedig 1,6 százalékkal emelkedett.

Novemberben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberhez képest, amikor 0,6 százalékos havi szintű emelkedést mértek.

Nyitókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök ismerteti kormányának az infláció mérséklésére irányuló, 29,1 trillió jen (102,9 ezer milliárd forint) értékű gazdasági csomagját a tokiói hivatalában tartott sajtóértekezleten 2022. október 28-án – Fotó: Cuno Josikazu/MTI/EPA/Gamma-Rapho pool/

#Gazdaság#japán#infláció#rekord

Címlapról ajánljuk