Külföld

Tömegsírokat ásnak Szíriában a földrengés áldozatainak

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 19:42

A szíriai polgárháborúban megsérült házak sorra dőltek össze a földrengésben.

Tömegsírokat ásnak Szíria északi részén a lakók a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések sok halálos áldozata miatt – közölték hétfőn szemtanúk.

A közösségi médiában erről videófelvételek is megjelentek.


A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. A legfrissebb adatok szerint csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 783, és 2200-nál is több a sérült.

Ahmed Damiríje, a szíriai egészségügyi miniszter helyettese a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányerők ellenőrizte térségekben a halálos áldozatok száma 403, és több mint 1200 sérültről tudnak. Ráed asz-Szaleh, az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet vezetője szerint ezekben a térségekben 380 halottról lehet tudni, és a sérültek száma meghaladja az ezret. Hozzátette, hogy százak rekedhettek a törmelékek alatt.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Törökországban legalább 1600 halálos áldozatuk és 11 119 sérültjük van a hajnali földrengéseknek.

Áldozatok után kutatnak egy összeomlott épület törmeléke között az észak-szíriai Idlíb kormányzóság Armanaz városában 2023. február 6-án. Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah.

#Külföld#földrengés#törökország#szíria#tömegsír#halálos áldozatok

Címlapról ajánljuk