Külföld

Kínában már a házasságon kívül született gyerekeket is elismerik a csökkenő születésszám miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 9:01

Az utánuk járó szociális juttatásokkal együtt.

A házasságon kívül született gyerekek hivatalos elismerésével próbálják felvenni a harcot a gyerekszületések csökkenő számával Kína Szecsuán tartományában – tudósít a CNN.

Jelenleg csak házaspároknak engedik, hogy legfeljebb két gyermeküket regisztrálják, ami szükséges ahhoz, hogy az utánuk járó szociális juttatásokat, szülési szabadságot, terhesgondozást, egészségügyi ellátást, oktatást igénybe vehessék. Február 15-től azonban bárki bármennyi gyermekét nyilvántartásba vetetheti, és részesedhet a kedvezményekből.

Tavaly több mint hat évtized után először csökkent Kína népessége. Peking már 2015-ben eltörölte „egykepolitikáját”, miután felismerte, hogy az a társadalom gyors elöregedéséhez és a munkaerő csökkenéséhez vezet. 2016-ban rövid időre megugrott a születések száma, de utána folytatódott a csökkenés, aminek a döntéshozók különböző intézkedésekkel, például adókedvezményekkel igyekeznek elejét venni, sokan azonban a változó szokások, a megélhetés növekvő költsége és a gazdasági bizonytalanság miatt nem vágnak bele a gyermekvállalásba.

Nyitókép: AN MING/ Feature China/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#kína#gyerekvállalás#népesség

Címlapról ajánljuk