Külföld

Újabb krízis: csökkent Kína népessége

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 6:17

Több mint hatvan év óta először történt ilyen a világ legnépesebb országában. 

Kína népessége 850 ezer emberrel csökkent az elmúlt évben, és már csak 1,411 milliárdan élnek az ázsiai országban, ami évek óta készül a demográfiai időzített bomba felrobbanására. A kínai már egy ideje próbálja elérni, hogy az emberek több gyereket vállaljanak, de az nem hozta meg a várt eredményeket.

2022-ben a kínai statisztikai hivatal adatai szerint 9,56 millió gyerek született az országban, nagyjából egymillióval kevesebb, mint egy évvel korábban. A születési arányszám 6,77 volt ezer emberre, ami a valaha volt legalacsonyabb szám. A gyerekvállalást a fiatalok leginkább a megélhetési költségek emelkedése, a magas ingatlanárak, valamint a gyereknevelés magas költségei miatt halasztják el.

A népességcsökkenés a vártnál majdnem tíz évvel korábban következett be – közölte Yi Fuxian, a Wisconsin-Madison egyetem szakértője. Szerinte ez azt jelzi, hogy „ Kína valódi demográfiai krízise minden képzeletet felülmúl”.

A kínai vezetés évek óta készült erre a pillanatra, és igyekeztek megakadályozni. 2015-ben megszüntették az évtizedek óta alkalmazott egy gyerek politikát, és engedélyezték a házaspároknak, hogy két gyerekük is legyen, amit 2021-ben már háromra emeltek, de ez nem hozta meg a várt eredményt. Peking attól tart, hogy az öregedő társadalom, és a munkaképes népesség csökkenése gazdasági visszaesést, valamint társadalmi feszültségeket fog okozni az országban.

Kínában utoljára 1961-ben csökkent a lakosság száma, amikor Mao Ce-tung „nagy ugrás” nevű gazdasági programja miatt több tízmillióan haltak éhen.

Nyitókép: Kevin Frayer/Getty Images

#Külföld#kína#népesség#lakosság#népességszám#születés

Címlapról ajánljuk