Külföld

Megszólalt a magyar külügy az Ukrajnát „senki földjének” nevező Orbán Viktor körül kialakult botrányról

rtl.hurtl.hu

2023. január 28. 12:50

„Egész országrészek válnak pusztasággá” a háború miatt – közölték. 

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg, és egész országrészek válnak pusztasággá

– reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Mandinernek arra, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt. 

A miniszterelnök konzervatív külföldi újságírókkal folytatott csevegése közben arról beszélt, hogy Oroszország tudja, hogy nem győzhet Ukrajnában, és már csak a célja, hogy „kormányozhatatlan romhalmazzá változtassa” az országot, és ez már sikerül is. Orbán közölte:

(Ukrajna) mostanra már Afganisztánná változott. Egy senki földje.

(Arról, hogy miről beszélgetett még Orbán Viktor a konzervatív újságírók jelenlétében, ide kattintva tudhat meg többet.)

Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a magyar kormányfő kijelentését, hozzátéve, hogy „Budapest továbbra is szándékosan rombolja a magyar-ukrán kapcsolatokat”. Emellett jelezte, hogy „őszinte beszélgetésre” kérette be az ukrán külügyminisztérium Magyarország kijevi nagykövetét.

A magyar külügyminisztérium a Mandinernek adott válaszában ezzel kapcsolatban közölte:

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg, és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét 2023. január 27-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#orbán viktor#külügyminisztérium#senki földje

Címlapról ajánljuk