Külföld

Németország 14 Leopard tankot ad az ukránoknak, akik már tengeralattjárókat és vadászgépeket is kérnek

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 11:10

 A cél két harckocsizászlóalj gyors összeállítása.

Berlin 14 Leopard-2-A6 típusú harckocsit szállít Kijevbe a Bundeswehr készleteiből, írta meg a német Spiegel Steffen Hebestreit kormányszóvivő sajtóközleménye alapján. A döntésről korábban is lehetett olvasni, most azonban hivatalosan is bejelentették.

A döntés követi jól ismert irányvonalunkat, miszerint a legjobb tudásunk szerint támogatjuk Ukrajnát. Nemzetközi szinten szorosan összehangoltan cselekszünk

– idézi a közlemény Olaf Scholz kancellárt, aki a szövetségi kabinetben jelentette be a döntést. A döntést több hónapos vita előzte meg. Lengyelország hivatalosan is engedélyt kért Leopardok átadására.

A kormányszóvivő szerint a cél két harckocsizászlóalj gyors összeállítása Leopard 2 harckocsikkal. Első lépésként Németország 14 Leopard-2-A6-os tankot biztosít egy századnak. Az ukrán katonákat mielőbb ki kellett képezni a németországi tankokon. A döntés a lőszerekre, a logisztikára és a karbantartásra is vonatkozik. A német kormány emellett engedélyt adna a partnerországoknak, hogy saját Leopard harckocsikat szállítsanak Ukrajnának. Kedden Lengyelország is benyújtotta kérelmét ebben az ügyben. 

Andrij Melnyk ukrán külügyminiszter-helyettes a lap szerint azt kéri, hogy Németország szállítson Tornado és Eurofighter vadászrepülőgépeket, hadihajókat és tengeralattjárókat országának. A Leopard harckocsik leszállítására utalva Melnyk az RTL-nek elmondta: ez csak az első lépés lehet. 

Nagyon erős ellenfelünk van, az oroszok teljes gőzzel gyártják a fegyvereket

– fogalmazott Melnyk, aki vezető szerepet követelt Boris Pistorius német védelmi minisztertől a kérdésben.

Hadihajókra lenne szükségünk, hogy a partokat meg tudjuk védeni, nagyon hosszú partjaink vannak. Szükségünk lenne tengeralattjárókra is, hogy elhárítsuk a Fekete-tengeren a tenger felől érkező újabb támadás veszélyét

 – mondta az ukrán külügyminiszter-helyettes, aki szerint továbbra is fennáll a veszélye egy újabb orosz támadásnak, akár a főváros, Kijev ellen is, mivel a háború még messze nem ért véget.

Nyitókép: Philipp Schulze / picture alliance / Getty Images

#Külföld#tank#leopard 2#orosz-ukrán háború#ukrajna

Címlapról ajánljuk