Külföld

Spiegel: Németország is küld tankokat Ukrajnába

Dévai LászlóDévai László

2023. január 24. 19:00

Sajtóértesülések szerint egy századnyi Leopard 2-est csoportosít át a Bundeswehr.

A Spiegel értesülései szerint Olaf Scholz kancellár beadta a derekát és tankokat küld Ukrajnába, írja a német lapot szemlézve a 24.hu. A sajtóértesülés szerint legalább egy századnyi Leopard 2 A6-os harckocsiról van szó, ezeket a német hadsereg állományából csoportosítják át Ukrajnába.

Korábban több európai ország, köztük a lengyelek és a balti államok is arra kérték Németországot, hogy biztosítson fejlett Leopard tankokat az ukrán hadsereg számára.

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Berlin nem akadályozná Leopard típusú exportált német harckocsik továbbadását Ukrajnának, ha érkezne erre vonatkozó kérés. A német jogszabályok szerint ugyanis csak a szövetségi kormány engedélyével lehet külföldön értékesített német harckocsit átadni harmadik félnek. Olaf Scholz kancellár kormányától azonban nemcsak jóváhagyást vártak, hanem azt is, hogy a német hadsereg is adjon át Leopard 2-es harckocsikat.

Ez végül most megvalósulni látszik.

Hétfőn megírtuk, hogy a lengyelek egy esetleges német beleegyezés esetén tizennégy Leopard 2-est adna át az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek. Mellettük Finnország, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez.

Az Egyesült Államok Abrams tankokat küldhet

A Politico információi szerint a Biden adminisztráció rendkívül közel áll ahhoz, hogy elfogadják a javaslatot, amelynek értelmében fejlett Abrams M1-es tankokkal látnák el Ukrajnát. A portál szerint Olaf Scholz múlt héten közölte az amerikai törvényhozókkal, hogy Berlin csak akkor fog felajánlani a saját állományából harckocsikat, ha az Egyesült Államok is így tesz.

Nem biztos, hogy az ukrán hadsereg számára megfelelő választás az Abrams, mivel ezeknek a harckocsiknak a használata nem egyszerű, ellenben folyamatos, szakszerű karbantartást igényelnek, arról már nem is beszélve, hogy a katonák kiképzése hosszú és drága folyamat lesz

– mondta néhány napja Colin Kahl, az amerikai védelmi minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkára.

Ennek ellenére, a németek lépése nyomán most mégis megvalósulhat az ukrán sereg Abrams-ekkel való felfegyverzése.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#németország#leopard#harckocsi#tank

Címlapról ajánljuk