Külföld

Lengyelország hivatalosan is engedélyt kért Németországtól a Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 24. 12:50

A német külügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy ha ilyen kérés érkezne, nem állnának a kezdeményezés útjába.

Németország megkapta a lengyel engedélykérést német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához, közölte kedden Twitteren Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak arra szólította fel a német felet, hogy csatlakozzon az Ukrajnát Leopard-2 harckocsikkal támogató országok koalíciójához. „Ez közös ügyünk, hiszen egész Európa biztonságáról van szó” – írta a lengyel politikus.


Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy nem érkezett még engedélykérés a szövetségi kormányhoz külföldre eladott Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne ilyen, nem állnának a kezdeményezés útjába.

A hadiipari exportról szóló német jogszabályok szerint a német szövetségi kormány engedélye nélkül nem lehet külföldre kivitt harckocsit harmadik országnak átadni.

A wpolityce.pl lengyel hírportál megszerezte, és már hétfő este ismertette a Robert Habeck német gazdasági, valamint Boris Pistorius védelmi miniszternek címzett levél tartalmát.

Blaszczak a levélben reményének adott hangot, hogy a német fél segíti Lengyelországot a harckocsik kezelésével megbízott ukrán katonák kiképzésében, és biztosítja az alkatrészeket és a lőszert. A tárcavezető aláhúzta, hogy az ügy gyors elbírálására számít.

Mateusz Morawiecki kormányfő vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot.


Varsó eredetileg azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának, Lengyelország ennek keretében tizennégy Leopard-2 harckocsit szállítana a saját készleteiből. Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez, a balti államok – Észtország, Lettország, Litvánia – külügyminiszterei pedig szombaton közös nyilatkozatban felszólították a német kormányt, hogy azonnali hatállyal biztosítson ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik szállításáról. A német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-esek állományát, és a partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntést hoznak. (MTI)

Nyitókép: Újonnan érkezett Leopard 2A4 harckocsik lőgyakorlaton a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén, 2020. december 3-án, amikor a lövészdandárhoz megérkezett a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól lízingelt 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#németország#leopard 2#tank

Címlapról ajánljuk