Külföld

Romániában több mint egymillió kutyát öltek meg az elmúlt két évtizedben

rtl.hurtl.hu

2023. január 24. 13:38

A kutyák elpusztítására mintegy 750 millió eurót költöttek a polgármesteri hivatalok.

Romániában 2,2 millió gazdátlan kutyát gyűjtöttek be az utcákról 2001 és 2021 kötött, közülük 1,03 milliót megöltek, vagy hagytak elpusztulni a többnyire siralmas körülményeket biztosító állatmenhelyeken, írja az MTI a román állatvédők országos szövetségének (FNPA) közleménye alapján.

A FNPA és az állatoknak etikus bánásmódot követelő PETA nevű nemzetközi szervezet egy korábbi tanulmánya azt is kimutatta, hogy a gazdátlan vagy elkergetett ebek elpusztítására mintegy 750 millió eurót költöttek a polgármesteri hivatalok.

 „Az állatok tömeges elpusztítása nemcsak kegyetlen és erkölcstelen, de még csak nem is hatékony megoldás, ami viszont egy roppant jövedelmező üzletággá fejlődött ki. Romániában eurómilliókat költenek közpénzekből azokra az állatmenhelyeknek nevezett kivégzőlágerekre, ahol sokszor leírhatatlan kínszenvedések közepette, hagyják éhen vagy szomjan halni a befogott állatokat, a túlélőket pedig olcsó, de cseppet sem kíméletes módszerekkel altatja el a menhely személyzete” – írta az FNPA.

A román parlament 2013 őszén fogadott el törvényt arról, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a gazdátlan ebeket, amelyeket a begyűjtésüktől számított 14 munkanapig nem fogadnak örökbe. 

Romániában súlyos a kóborkutya-probléma: nemrég egy 43 éves futó nőt martak halálra egy bukaresti tó partján, ráadásul ugyanazt a nőt már tavaly áprilisban is megtámadták a gazdátlan kutyák, akkor kórházba kellett vinni súlyos sérülései miatt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#románia#kutyák#megöl#állatmenhely

Címlapról ajánljuk