Külföld

Meghalt Ukrajnában egy volt amerikai elit kommandós

rtl.hurtl.hu

2023. január 21. 14:07

Egy volt SEAL-kommandós halt meg a bahmuti fronton. Azt nem tudni, mit keresett Ukrajnában, a halálhírt bejelentő amerikai tisztviselők tagadják, hogy hivatalos minőségben vett volna részt a harcokban.

Elesett egy volt amerikai katona a héten Ukrajnában – közölték amerikai tisztviselők pénteken. Korábban a haditengerészetnél szolgált SEAL-kommandsóként.

A férfi a kelet-ukrajnai Bahmutban megsérült, és belehalt sérüléseibe – mondta az egyik tisztviselő. Egyéb részletek nem derültek ki, így az sem, hogy Swift holttestét elszállították-e Ukrajnából. A nyilatkozók hozzátették, hogy Daniel W. Swift nem hivatalos minőségben vett részt a harcokban.

Az amerikai haditengerészet szerint Swift 2019 márciusában dezertált a kaliforniai San Diegóban lévő állomáshelyéről. A tájékoztatás szerint nem tudni, hogy miért tartózkodott Ukrajnában.


Swift 2005-ben lépett be a haditengerészethez, és 2007-ben jelentkezett a SEAL nevű különleges egységbe. Hét évvel később, 2014 januárjában önként távozott a szolgálatból, de 2015-ben újra csatlakozott, és egy évvel később ismét egy SEAL-alakulathoz osztották be.

A férfi 2020-ban könyvet írt Egy ember bukása címmel. Az oldala szerint harmincéves korára már ötször volt bevetésen, többek között Irakban, Afganisztánban és Jemenben. Négy gyermek apja.

Az amerikai kormány óva intette az amerikaiakat attól, hogy Ukrajnába menjenek harcolni. Washington felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz erők elfoghatják és túszul ejthetik őket. 

Legalább hatezer ember lépett kapcsolatba a ukrán nagykövetséggel Washingtonban a háború első heteiben, hogy információt kérjenek arról, miként lehet önkéntesnek jelentkezni Ukrajnába.

Ukrajna washingtoni katonai attaséja tavaly azt mondta, hogy a lehetséges önkéntesek felét gyorsan elutasították, mert nem rendelkeztek katonai tapasztalattal, büntetett előéletűek voltak, vagy más okból nem voltak alkalmasak a szolgálatra.

Ismeretlen számú amerikai csatlakozott a Kijevet támogató külföldi harcosok egységeihez, köztük volt katonák is. Mások segély- és emberi jogi szervezetekhez jelentkeztek.

A washingtoni külügyminisztérium közleményei és az érintett családok eddigi jelentései szerint legalább öt másik amerikairól ismert, hogy Ukrajnában harcolva halt meg.

Nyitókép: Orosz kilőtt harckocsi Harvkivnál. MTI/EPA/Roman Pilipej.

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk