Külföld

Floridai képviselők megakadályozták, hogy bevezessenek egy új, afroamerikai történelemről szóló tantárgyat a középiskolákban

rtl.hurtl.hu

2023. január 20. 21:00

A Stop WOKE törvényre hivatkoznak. 

Floridai tisztviselők megakadályozták egy új emelt szintű középiskolai tantárgy bevezetését, amely az afroamerikai történelemről szól – írja a BBC

Ron DeSantis kormányzó tavaly elfogadta a „Stop WOKE” törvényt, amely szabályozza, hogy a floridai iskolákban hogyan taníthatják a faji és nemi kérdésekkel foglalkozó órákat. DeSantis csapata szerint a most javasolt tantárgy „nem képvisel oktatási értéket, és ellentétes a floridai törvénnyel”. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan milyen törvényt sért a kurzus. 

A kurzust az amerikai College Board kísérleti program keretében vezetik be az ország 60 középiskolájában.

A floridai oktatási minisztérium január 12-én a College Boardnak küldött levelében vázolta fel a kurzus blokkolására irányuló szándékát. „Amennyiben a College Board a jövőben hajlandó lesz visszatérni egy törvényes, történelmileg pontos tartalommal, (az oktatási minisztérium) bármikor hajlandó lesz újra megnyitni a vitát” – állt a levélben. 

Az Advanced Placement (AP) African American Studies kurzus a College Board első új kurzusa 2014 óta. A tervek szerint a tantárgy az afroamerikai történelem több mint 400 évét fogja át, és olyan témákat érint, mint az irodalom, a politológia és a földrajz.

A kurzus az amerikai középiskolák szélesebb körű AP-programjának része, amely lehetőséget ad a diákoknak, hogy érettségi előtt főiskolai szintű kurzusokat vegyenek fel.

DeSantis floridai republikánus kormányzó szóvivőjének nyilatkozata szerint a kurzus „nagy, kétértelmű hézagokat hagy, amelyeket további ideológiai anyaggal lehet kitölteni, ezt pedig nem fogjuk megengedni”.

Az afroamerikai tanulmányok tantárgy blokkolásáról szóló döntést felháborodással fogadta a National Parents Union, amely szerint a tiltás „közvetlen támadás a fekete és minden (fekete, őslakos és színes bőrű) közösség ellen”. „Ez a magatartás veszélyes, és minden amerikait aggasztania kellene” – tette hozzá a szervezet, amely egyébként jogi úton is megtámadja a döntést. 

Nyitókép: Donald Trump és Ron DeSantis. Fotó: Getty Images

#Külföld#ron desantis#afroamerikai történelem#történelem#florida#középiskola#tantárgy

Címlapról ajánljuk