Külföld

A nácik mesés kincse után kutatók túrtak fel egy idilli holland falut

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 19:16

Ommeren eddig a béke szigete volt, azonban egy 75 éve lerajzolt térkép és egy vallomás miatt most mindenki fel akarja ásni a falut.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott térkép miatt pokol lett egy holland település, Ommeren lakóinak élete: ellepték a kincskeresők a települést, mindenki a nácik elrejtett értékeit keresi – írja a BBC.

Az ásókkal és fémdetektorokkal felszerelt tömeget egy 1944-ben elrejtett kincs vonzza. Egy a Holland Nemzeti Levéltárban fellelt vallomás szerint a településtől 40 kilométerre lévő Arnhemben egy bankot bombatalálat ért 1944 augusztusában, és szétszórta a tartalmát: ékszereket, érméket, drágaköveket és aranyórákat.

Három-négy német katona jó helyen volt jó időben és az értékeket összeszedte, lőszeres dobozokba rejtette, majd a front közeledtével – mivel bajos lett volna vele a menekülés – elásták.

Minderről egy bizonyos Helmut Sonder német katona beszélt, aki fel is skiccelte az ominózus térképet, aztán a holland levéltári törvényben előírt 75 év után most feloldották a titkosítást róla. Mielőtt azonban a dokumentumot nyilvánosságra hozták volna a holland állam is megpróbálta megkeresni a kincset, – mivel igen komoly értékről lehet szó – azonban nem jártak sikerrel.

A nácik mesés kincse után kutatók túrtak fel egy idilli holland falut
A térkép: Fotó: Videó/cbsnews

Jelenleg az ommereniek átkozzák a térképet és Sonder vallomását is, mivel faluszerte illegális ásatások nyomaiba, illetve idegenekbe botlanak. Az egyik helyi azt mondta a BBC riporterének, hogy a béke és a nyugalom miatt költözött a településre, de ennek most vége, már az egész világ ismeri a falut.

Arról is beszélt, hogy előfordult, emberek kopogtattak az ajtaján, útbaigazítást kérve az elrejtett kincshez.

Egy másik ommereni lakos, Petra van Dee a Holland Nemzeti Levéltárat okolja a kialakult helyzetért. A kertjében is bukkantak már fel kincskeresők, de a szomszédja sem úszta meg: ott egy éjjel fejlámpás fiatalok túrták fel a gyepet.

A helyi hatóságok próbálják kézben tartani a helyzetet, nemrég például betiltották a fémkeresőket Ommerenben, mert fennáll a veszélye, hogy fel nem robbant második világháborús gránátokat, bombákat vagy taposóaknákat találnak.

Egyébként az sem biztos, hogy a kincs létezik, ugyanakkor a német katona tanúvallomását hitelesnek találták. Lehet, hogy

  • azóta valamelyik német katona visszament a kincsért és kiásta;
  • a felszabadító amerikai katonák léptek meg az értékekkel;
  • esetleg a holland államnak kutatók közül szerezte meg a kincseket.

Lehetséges, hogy a 75 éve vallomást tett német katonát kellene megkeresnie annak, aki a kincshez hozzá akar jutni. A helyzetet bonyolítja, hogy – ha még él egyáltalán – 98 éves.

Nyitókép: Ommeren templomja. Fotó: Google Street View.

#Külföld#Ommeren#hollandia#kincskeresés#náci#németország#fémkereső#ásatás

Címlapról ajánljuk