Külföld

Arcfelismerő szoftverrel eredtek a Putyinnal ünneplő katonák, vagy színészek nyomába

rtl.hurtl.hu

2023. január 8. 11:04

Többen állították, hogy a Putyin társaságában fotózkodó katonák már korábban is pózoltak az elnökkel.

Számtalan felhasználó és weboldal állította, hogy Vlagyimir Putyin újévi beszédében nem valódi katonák, hanem színészek álltak az orosz elnök mögött. A BBC arcfelismerő szoftverrel és netes nyomozással ellenőrizte ezeket az állításokat.

A Putyin mögött álló szőke nőről például brit lapok állították, hogy korábban, 2016-ban már halászként, 2017-ben pedig egy vallásos gyülekezet tagjaként is pózolt Putyinnal. Ez úgy tűnik nem igaz, mivel az arcfelismerő szoftver csak 28-29 százalékos egyezést mutatott – 75 százalék felett valószínűsíthető, hogy tényleg ugyanazokról az emberekről van szó.

Az újévi képen szereplő nő valószínűleg Anna Sidorenko, aki tényleg a hadsereg tagja. A másik két képen viszont nem ő szerepel, hanem Larissza Szerguhina, egy novgorodi halfeldolgozó cég alapítója. Ez megmagyarázza, hogy 2016-ban miért halászok társaságában készült a közös kép Putyinnal. 

A halászhajón szerepelő emberek egy évvel később egy templomban álltak egy képen az orosz elnökkel. A BBC nyomozása kiderítette, hogy a személyek tényleg azonosak, de minden bizonnyal nem statiszták: a halászok tényleg halászok, a templomi fotó pedig ugyanúgy a novgorodi régióban készült, mint a hajós. Ez megmagyarázza, hogyan kerültek oda ugyanazok az emberek.

Nyitókép: Kreml

#Külföld#putyin#újév#beszéd#arcfelismerő#katona#színész

Címlapról ajánljuk