Külföld

Az ukránokat vádolják a tűzszünet megszegésével az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. január 7. 17:50

Az orosz védelmi tárca korábban azt közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog.

Az orosz hadsereg szombat éjfélig a harci érintkezési vonal teljes hosszában be fogja tartani a péntek délben egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a fegyvernyugvást elutasító ukrán fegyveres erők a támadásaik miatt veszteségeket szenvedtek – jelentette ki a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca korábban azt közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog.

Pénteken az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat írt arról, hogy a korábban meghirdetett fegyverszünet ellenére az oroszok egy herszoni tűzoltóállomást kezdtek ágyúzni.

Az oroszok tájékoztatása szerint azonban az ukrán fél a Moszkva által meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvás első napján Liman irányában tizenegy aknavető- és ötven tüzérségi csapást indított, Donyeck lakónegyedeire 60 nagy kaliberű lövedéket lőtt ki, Makijivkát pedig HIMARS sorozatvetőkkel lőtte. Zaporizzsja megyében a tájékoztatás értelmében az ukrán fegyveres erők harmincegy alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet, Herszon-Krivij Rih irányában tizenhét tüzérségi lövedéket lőttek ki. A tábornok elmondta, hogy az orosz hadsereg viszonozta a tüzet – írja az MTI.

Nyitókép: Pierre Crom / Getty Images

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#támadás#tűzszünet

Címlapról ajánljuk