Külföld

Sokan kiakadtak azon, hogy Harry herceg 25 tálib megölésével kérkedik

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 14:25

Köztük a brit hadsereg tagjai és a tálibok is.

Brit biztonsági és katonai szakértők mellett a tálibok is bírálják Harry herceget, aki jövő héten megjelenő életrajzi könyvében azt állítja, hogy 25 harcost ölt meg, amikor Afganisztánban szolgált – tudósít a CNN.

Ez a szám nem tölt el elégedettséggel, de nem is zavar

– írta Harry, aki a tálib felkelőkről a tábláról leszedegetett sakk-figurákként írt.

A brit sajtóban megjelent idézetekre reagálva Kim Darroch egykori nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, ő nem javasolta volna Harrynek, hogy ilyen kijelentéseket tegyen. Richard Kemp nyugalmazott ezredes pedig azt mondta: azzal, hogy a herceg 25 ember megöléséről beszél, felbiztatja azokat, akik ártani akarnak neki.

A másik gond a kijelentéseivel az, hogy azt sugallja, hogy a brit hadsereg arra képezte őt és más katonákat, hogy az ellenséget ne emberként kezelje, csak sakkfiguraként, amit le kell ütni a tábláról, pedig ez nem így van

– mondta Kemp.

Anasz Hakkáni, az afganisztáni tálibok belügyminisztere a Twitteren reagált. Azt írta:

Harry úr! Azok, akiket megölt, nem sakkfigurák, hanem emberek voltak. Családjuk volt, akik várták a visszatérésüket.

Azt is hozzátette: kevesen voltak olyan őszinték, mint Harry, hogy beismerjék háborús bűneiket, mégsem számít arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítják ezért a herceget.

A tálibok 2021-ben kerültek újra hatalomra Afganisztánban azzal az ígérettel, hogy nem lesznek annyira brutálisak, mint korábban, ennek ellenére ismét súlyosan eltiporják a nők jogait.

Harry herceg tíz évet szolgált a brit hadseregben, kétszer is volt Afganisztánban. 2011-ben kapitányi rangot szerzett, és 2015-ben szerelt le.

Nyitókép: Steve Back/Getty Images

#Külföld#harry herceg#afganisztán#tálibok#hadsereg#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk