Külföld

Vlagyimir Putyin örök háborút ígér karácsony alkalmából

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 19:54

Legalábbis egy elemzés ezt állítja

Putyin évvégi üzenete: fogadd el az örök háborút” – ezzel a címmel jelentetett meg elemzést Andrej Szoldatov és Irina Borogan, két újságíró, akik bennfentesnek számítanak az orosz titkosszolgálatok világában.

Azt írják: az orosz elnök több hagyománnyal is szakított év végén, ezekből pedig komoly következtetéseket lehet levonni. Az elnök 2012 óta először nem tartja meg éves nagy sajtótájékoztatóját. Nem, vagy csak később intéz beszédet a parlamenthez, pedig erre a törvény kötelezi. Az újévi fogadás is elmarad a Kremlben, és a rendszert ismerők szerint ennél is meglepőbb, hogy Putyin nem vett részt a Csekisták Napján, amikor a kommunista terror elkövetőit, a KGB rettegett elődjét, illetve utódját, belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálatot az FSZB-t ünneplik.

Ezek mind azt jelentik a szerzők szerint, hogy Putyin szakít az eddigi legfontosabb szövetségesének tartott titkosszolgálattal, és a hadsereget, valamint a háborút tartja legfontosabbnak. Nemrég arról beszélt, hogy a fegyveres erők pénzelését semmilyen korlátozás nem akadályozhatja.

Szerintük teljesen ráfixálódott a háborúra, és az azt népszerűsítő Telegram-csatornák támogatása mellett döntött. Így foglalják össze az elnök üzenetét: „A totális háború, amely februárban egy rövid, Ukrajna »nácitlanítását« célzó katonai műveletként kezdődött, hosszú háború lesz. Putyin beszédében semmilyen jel nem utalt arra, hogy mikor és hogyan ér véget, nem beszélt új célokról, hanem azt mondta, hogy ez annak a konfliktusnak a folytatása, amelyben Oroszország évszázadok óta részt vesz. Most itt az ideje, hogy az állam és az orosz nép is hozzájáruljon ehhez a háborúhoz, mondta Putyin.”

Nyitókép: MTI / AP / Kreml / Szputnyik / Pool / Gavriil Grigorov

#Külföld#putyin#háború#katona#hadsereg#örök#elemzés

Címlapról ajánljuk