Külföld

Perceken belül fagyási sérüléseket okozhat a hideg az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 5:45

Az egész országra kiterjedő vihar miatt rendkívül gyorsan zuhan a hőmérséklet, és akár mínusz 40 fok is lehet.

Nem a gyerekkorunkra emlékeztető havas napok jönnek, hanem ez egy komoly dolog lesz – mondta sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokat elérő viharról.

A rendkívüli időjárás miatt csütörtökön, a karácsonyi utazási csúcsidőszak kezdetén, több mint 2100 repülőjáratot kellett törölni országszerte, péntekre pedig már előzetesen közölték, hogy 1576 járat nem tud elindulni. Leginkább Chicago és Denver repülőtere érintett.

A nemzeti meteorológiai szolgálat úgynevezett bomba-ciklonra adott ki figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet rendkívül gyorsan zuhan, viharos körülmények között. 

Cheyenne városban például fél óra alatt csökkent a hőmérséklet 6 fokról mínusz 16 fokra. Szakértők szerint ez az idő mindössze 5-10 perc alatt fagyáshoz vezethet a csupasz bőrön.

A BBC cikke szerint a hőmérséklet egyes helyeken akár mínusz 40 fok körül is lehet, és még a legdélebbi államokban sem lesz fagypontnál melegebb. A rendkívüli hideg viharos széllel párosul, ezért a valós hőmérsékletnél jóval alacsonyabb a hőérzet.

A sarki légtömegek szerdán északkelet felől érték el az Egyesült Államok területét és gyorsan mozognak délkeleti irányba, hatása péntekre az egész országot érinteni fogja.

A hatóságok országszerte figyelmeztettek a fagyhalál veszélyére, New York államban pedig rendkívüli állapotot hirdettek. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz azokkal a texasi El Pasoba érkező menekültekkel, akiknek még papírjaik sincsenek és tömegével alszanak az utcákon.

Nyitókép: John Hart/MTI/AP/Wisconsin State Journal

#Külföld#egyesült államok#vihar#fagy#Időjárás

Címlapról ajánljuk