Külföld

Kínába megérkezett a legelső külföldi vakcinaszállítmány, de a kínaiak nem kapnak belőle

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 15:17

Az ott élő németeknek fogják beadni – cserébe a Németországban élő kínaiak Sinovacot kaphatnak.

Miközben Kína éppen fellazította eddigi szigorú, lezárásokon alapuló zéró covid-politikáját, az országba megérkezett a legelső külföldi vakcinaszállítmány is – igaz, csak az ott élő németek kaphatnak belőle.

A Reuters hírügynökség felidézi, hogy Olaf Scholz német kancellár múlt hónapban Pekingbe utazott, ahol megállapodtak arról, hogy a Kínában élő német állampolgárokat a Pfizer-BioNTech vakcinájával olthatják be. Németország szorgalmazza, hogy a vakcinát tegyék elérhetővé Kínában élő más külföldiek, sőt kínai állampolgárok számára is, de egyelőre csak a mintegy húszezer ott élő német állampolgár részesülhet belőle.

A német kormányszóvivő elárulta, hogy a kölcsönösség elvén lehetővé teszik, hogy az Európában élő kínai állampolgárokat kínai Sinovac vakcinával olthassák be. A német egészségügyi minisztérium az ott élő kínai állampolgárok oltására engedélyezte a Sinovac németországi importját.

Kína eddig kizárólag a belföldi gyártású vakcinákra hagyatkozott, amelyek a nyugati mRNS-technológiával szemben hagyományos technológián alapulnak, és nem készítenek fel a jóval fertőzőképesebb omikron variáns elleni védekezésre.

Nyitókép (illusztráció): Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#koronavírus#covid#oltás#vakcina#kína#németország

Címlapról ajánljuk