Külföld

Érkeznek az újabb szankciók Oroszország ellen, Ukrajna uniós segítséget kap

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 5:22

Csaknem 200 személy és szervezet számára ír elő beutazási és vagyoni tilalmat. Nem született áttörés a gázár-plafonról hónapok óta tartó vitában.

A 27 uniós állam- és kormányfő megállapodott az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagról és az Ukrajnának nyújtott további segélyekről, írta meg a Zeit. Januártól az Európai Unió akár 18 milliárd eurós  pénzügyi támogatást nyújthat Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgető felhívására Lengyelország a brüsszeli uniós csúcson több, a lapnak nyilatkozó diplomata szerint is leállt a döntések blokkolásával, erről korábbi cikkünkben olvashat. 

Az Oroszország elleni kilencedik szankciócsomag további, csaknem 200 személy és szervezet számára ír elő beutazási és vagyoni tilalmat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már november elején ígéretet tett Ukrajnának az újabb segítségre, egyebek mellett az ukrajnai kórházak és iskolák finanszírozása. A hiteleket havi 1,5 milliárd eurós részletekben bocsátják Ukrajna rendelkezésére.  Az állam- és kormányfők valójában csak formálisan akarták jóváhagyni Ukrajna anyagi megsegítését Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azonban zsarolással vádolta az uniót és kifogásolta, hogy az Ukrajnának szánt pénzt más kérdésekhez, például a minimumadóhoz kötötték. A Zeit diplomatákra hivatkozva arról ír, hogy a fordulópontot Zelenszkij a csúcstalálkozóra küldött videoüzenete jelentette: 

Az ukrajnai és az egész európai békéért folytatott küzdelem nem függhet az egyes uniós tagállamok közötti félreértésektől és vitáktól

-–figyelmeztetett az ukrán elnök. Lengyelország ezt követően adta be a derekát.

Diplomaták szerint Charles Michel, az Európai Tanácsának elnöke ragaszkodott ahhoz, hogy a csúcstalálkozón megállapodás szülessen az Oroszországgal szembeni kilencedik szankciós csomagról. A 27 tagállam nagyköveteinek csütörtök este sikerült megállapodniuk. 

A csomag új exportkorlátozásokat is előír a polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható árukra, valamint a fenyegető komponensek Oroszországba, például Iránba történő szállítására vonatkozóan. Az EU azt akarja megnehezíteni, hogy Oroszország drónokhoz jusson.Lengyelország nemrégiben az intézkedések szigorítását követelte.

A csúcstalálkozón nem született áttörés a gázár-plafonról hónapok óta tartó vitában. Az energiaügyi miniszterek – akiknek korábban több ülésen sem sikerült megoldást találniuk – hétfőn ismét napirendere veszik a kérdést kell. A lap szerint a német kormány attól tart, hogy ha az EU bevezeti a gáz nagykereskedelmi árára vonatkozó árplafont, szűk keresztmetszetek állhatnak elő. Olaf Scholz kancellár a lehető legbarátságosabb megoldást szorgalmazta Brüsszelben. Legutóbb arról volt szó, hogy az európai referenciaár felső határát megawattóránként 180-220 euróban határozták meg. Az Európai Bizottság 275 eurót javasolt. Ezt az értéket azonban még az augusztusi gázválság csúcspontján sem érték el, ami az árplafon tényleges hatástalanságát eredményezné. Scholz kancellár a magas határérték mellett foglalt állást.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

#Külföld#szankciók#orosz-ukrán háború#oroszország#drón

Címlapról ajánljuk