Külföld

A szankciók és a szakemberek besorozása miatt több orosz is halálra fagyott távfűtéses otthonában

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 6:13

A kemény tél máris óriási gondot okoz a távfűtéses lakásokban.

Oroszországban néhány hete beköszöntött a tél. Moszkvában például az elmúlt egy hétben nappal sem haladta meg a hőmérő higanyszála a -4 Celsius-fokot. Jóval hidegebb van Moszkvától keletre, Jekatyerinburgban, ahol jelenleg nappal is bőven -10 Celsius-fok alatt van a hőmérséklet. A hvg.hu az orosznyelvű sajtó alapján arról ír, hogy a kemény tél máris óriási gondot okoz a távfűtéses lakásokban. Moszkvában és Szentpéterváron is nehezen megy a távfűtési rendszer karbantartása, de e két nagyvárosban általában csak néhány órán keresztül marad ki a fűtés. 

Az elmúlt években a fűtéskimaradásokat megszokták már ezt Jaroszlav régió lakosai is, azonban most  a régió városaiban a távfűtéses lakások harminc százalékában hetek óta nincs semmilyen fűtés.  A lap szerint a legnagyobb gond Ribinszkben van, ahol nemrég a város vezetője, Denisz Dobrjakov elmondta:

a szankciók miatt nem jutnak hozzá a megfelelő szivattyúkhoz, amik vannak még a raktárakban, azokat Moszkvában és Szentpéterváron használják fel.

Dobrjakov azt is elmondta egy lakossági fórumon, hogy a térségben nagyon sok víz- és fűtésszerelőt is besoroztak, ezért óriási a szakemberhiány és ezért akkor sem tudnák megoldani a fűtési problémákat, ha lenne elég alkatrészük és pénzük a felújításra. A városvezető ígéretet tett a gondok megoldására és azt állította, hogy már kérte a Kremlt, hogy a szakembereket ne sorozzák be. Ezután néhány nappal Dobrjakovot leváltották, majd a Kreml küldött egy bizottságot Ribinszkbe – természetesen egy enyhébb napon –, amely megállapította, hogy a városban megfelelően működik a fűtési rendszer. 

A távfűtési probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy a hírek szerint az elmúlt egy hétben öten fagytak halálra távfűtéssel ellátott lakásukban.

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Makszim Sipenkov / EPA / MTI

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk