A világ első űrhajósnőjét, a Putyin-imádó Tyereskovát is szankciós listára tette az EUValentyina Tyereskova szovjet kozmonauta volt az első nő a világűrben, Putyin feltétlen híveként támogatja az Ukrajna elleni háborút.
Külföld

A világ első űrhajósnőjét, a Putyin-imádó Tyereskovát is szankciós listára tette az EU

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 9:46

Valentyina Tyereskova szovjet kozmonauta volt az első nő a világűrben, Putyin feltétlen híveként támogatja az Ukrajna elleni háborút.

Az európai uniós tagállamokat tömörítő tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben. A magyar kormány által is elfogadott EU-s megszorító intézkedések a korábbiakhoz hasonlóan az orosz gazdaságot célozzák, valamint azokat a személyeket, akik felelősek az Ukrajna ellen indított háborúért, annak támogatásáért.  

Az újabb szankciós csomagban szereplő megszorító intézkedések főként az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra és politikai pártokra vonatkoznak, valamint további három orosz bank (Russian Regional Development Bank, Credit Bank of Moscow, Dalnevostochny Bank) és négy orosz műsorszolgáltató működését tiltják be az EU-ban.

Az újabb uniós szankciók további exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezetnek be, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Az intézkedés vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti, valamint megtiltja az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat.

A szankciók 1412-re bővítették azon személyek körét, akiket egyebek mellett utazási korlátozással sújt az EU. Köztük van például Ramzan Kadirov csecsen vezető és a Putyin személyes bankárának tartott Jurij Kovalcsuk orosz milliárdos üzletember.

A pénteken szankcióval sújtott orosz személyiségek közül a leghíresebb Valentyina Tyereskova, egykori szovjet kozmonauta, hívta fel a figyelmet Eric Berger, az Ars Technica űrhajózási szakírója:


Tyereskova volt az első nő a világon, aki az űrben járt: 1963. június 16-19. között a Vosztok–6 űrhajó fedélzetén 48-szor kerülte meg a Földet. Tyereskovát nemcsak a Szovjetunióban, de az egész világon hősként ünnepelték.

Az űrből visszatérve Tyereskova a Szovjetunió Kommunista Pártjának kiemelkedő tagja lett, számos politikai tisztséget töltött be. 1974 és 1989 között a Legfelsőbb Tanács Elnökségének tagja volt, majd a Szovjetunió összeomlása után is aktív maradt politikailag. Vlagyimir Putyin orosz elnök híveként 2011-ben az Egységes Oroszország párt színeiben jutott be az országos állami dumába, majd 2016-ban és 2021-ben is újraválasztották. 

Az EU-s szankciós listán most az alábbi indoklással szerepel Tyereskova:

Valentyina Tyereskova az Állami Duma tagja, aki 2022. október 3-án Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók jogellenes annektálása, valamint e régióknak az Oroszországi Föderáció általi, szövetségi szubjektumokként való bekebelezése mellett szavazott. Ennélfogva olyan tevékenységeket és szabályozásokat támogatott és hajtott végre, amelyek aláássák Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét, valamint hozzájárultak Ukrajna további destabilizálásához.

A világ első űrhajósnőjét is szankciós listára tette az EU
Az 1293. EU-ból kitiltott személy


Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#európai unió#szankciók#valentyina tyereskova#űrhajós#kozmonauta

Címlapról ajánljuk