Külföld

Német lap: Megfenyegették Orbánékat, ezért tört meg az ellenállásuk

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 10:47

Áll a bál Brüsszelben, de ezúttal nem Budapest miatt. Nem jutottak dűlőre az Oroszországgal szembeni kilencedik szankciós csomag ügyében, Lengyelország pedig nem várt húzással akadályozza az előrelépést.

A német Tagesspiegel értesülései szerint valójában a főbb vitás kérdéseket már a szerdán kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt tisztázni kellett volna, ez azonban nem sikerült, és ezúttal nem Magyarország miatt.

A lap szerint a tervekkel ellentétben az uniós államok szerdán nem tudtak megállapodni a tervezett kilencedik szankciócsomagról, és nem tudnak pontot tenni a hétfőn már elfogadott döntések, például a Magyarországgal szemben a korrupciós vádak miatt tett lépések ügyében sem.

A kormány szerint az Európai Unió győzött, az RTL Híradónak nyilatkozó ellenzéki pártok szerint viszont Orbán Viktor veszített hétfő este, amikor megszületett a nagy európai megállapodás:


Szerda estére minden kérdésben hivatalos döntést kellett volna hozni, a lap azonban diplomatáktól úgy értesült, hogy még aznap este is véleménykülönbségek voltak a szankciós csomag végleges részleteinek kérdésében.  Az új kompromisszumos javaslatot csütörtök reggelig kellett volna megvizsgálniuk a tagállami szakértőknek. 

A vita fő témája végig az volt, hogy a jelenlegi szabályok esetleg megakadályozhatják orosz mezőgazdasági termékek és az orosz műtrágya exportját a fejlődő és feltörekvő országokba. Németország, Franciaország és Hollandia azt kérték, hogy a kilencedik szankciós csomagot úgy módosítsák, hogy ezt jogbiztonsággal kizárják. Más országok, például Lengyelország, Litvánia és Lettország azonban a szankciók által állítólagosan megakadályozott mezőgazdasági exportról szóló jelentéseket orosz propagandának tekintik, így semmilyen változtatást nem tartottak elfogadhatónak a vitában.

Ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla, az úgynevezett Magyarország-csomag végleges jóváhagyásának határidejét szintén csütörtökre kellett halasztani. Diplomaták szerint Lengyelország függőben lévő jóváhagyása miatt. Lengyelország szerint felül kell vizsgálni a nagyvállalatok nemzetközi minimumadójáról szóló irányelvről szóló határozatot, amely szintén a csomag részét képezi.

Magyarország korábban hetekig blokkolta a minimumadót és az Ukrajnának nyújtott támogatást, erről korábbi cikkünkben részletesen is olvashat. A Tagesspiegel uniós diplomatákra hivatkozva arról ír, hogy az ellenállás azért tört meg, mert

olyan országok, mint Németország, megfenyegették a budapesti kormányt, hogy megakadályozzák Magyarország covid-helyreállítási tervének jóváhagyását. 

Most azonban Lengyelországnak a csomagra adott válasza várat magára, ami megakadályozza a hivatalos döntést, teszi hozzá a lap.

Megjegyzik azt is, hogy Olaf Scholz kancellár és a többi állam- és kormányfő más fontos kérdésekkel is foglalkozik az év utolsó, rendes csúcstalálkozóján. Többek között az Oroszország által támadott Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segélyekről, valamint az Egyesült Államokkal való kapcsolatokról tárgyalnak.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A háttérben balról Bóka János, a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, jobbról Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

#Külföld#európai unió#szankciók#korrupció#helyreállítási alap#lengyelország#ma

Címlapról ajánljuk