Külföld

Elhalasztották a Magyarországnak járó uniós pénzek befagyasztásáról is szóló megállapodást

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 8:22

Lengyelország aggályai miatt késhet a négy különböző ügyről rendelkező csomag véglegesítése. Az új határidő csütörtök dél.

A lengyel kifogások miatt halaszthatják annak a megállapodásnak a véglegesítését, amely a magyar helyreállítási tervről és a Magyarországnak járó uniós pénzekről is rendelkezik, holott a megegyezést a hét elején már elfogadták – adta hírül a Népszava.

A megállapodáscsomag négy ügyben rendelkezik: a magyar helyreállítási tervről, a Magyarországnak járó fejlesztési források csaknem egyharmadának a felfüggesztéséről, a globális társasági minimumadóról, továbbá az Ukrajnának szánt pénzbeli támogatásról.

A terv az volt, hogy szerda délután egyszerre fogadják el vita nélkül, azaz írásos eljárással, az ügyet azonban mégsem sikerült lezárni, a lap forrásai szerint azért, mert Lengyelországnak kifogásai voltak a globális minimumadó ügyében. Az írásos eljárás újabb határideje csütörtök dél.

A négy témában hozott döntések csak a tagállami jóváhagyások után léphetnek életbe, az ukrajnai segítségnyújtás ügyében pedig még az Európai Parlamentnek is szavaznia kell, ami csütörtökön történhet meg, ha az EU27-ek rábólintanak az indítványra.

A Magyarországot érintő ügyekben elég a kormányok minősített többsége, a minimumadó és az ukrajnai támogatás ügyében azonban konszenzusra van szükség. Az utóbbi két indítványt korábban Magyarország blokkolta, hogy a saját ügyeiben javítsa pozícióit. Végül a vétó feladása után az EU27-ek elfogadták a helyreállítási terveket, és 7,5 milliárd helyett 6,3 milliárd euró forrás felfüggesztéséről döntöttek.

Ukrajnának az EU-tagok 18 milliárd eurós kölcsönt adnak, az ehhez szükséges hitelt az EU a pénzpiacokról veszi fel, fedezete az uniós költségvetés lesz.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

#Külföld#európai unió#halasztás#lengyelország#globális minimumadó#eu-pénz#ukrajna#orosz-ukrán háború#hitel

Címlapról ajánljuk